În materie de justiţie, ambasadoarea Michele Ramis susţine că în ţara noastră au fost făcute progrese importante şi că acestea trebuie păstrate, mai ales în contextul în care România va asigura preşedinţia Consiliul Uniunii Europene în primul semestru din 2019, poziţie pe care Franţa o va susţine astfel încât să fie un succes.

Un obiectiv al mandatului său este punerea în aplicare a Parteneriatului Strategic România-Franţa, început în 2008. Îşi doreşte ca această colaborare să aibă efecte şi asupra consolidării proiectului comunitar, faţă de care Parisul susţine ideea unei Europe mai protectoare, în special în plan social, care să promoveze accesul tinerilor la locuri de muncă şi dezvoltarea rurală. Argumentul pe care ambasadoarea Michele Ramis îl prezintă este că, în această privinţă, coeziunea Europei este condiţia unei integrări mai puternice.

„România este, ca şi Franţa, parte a instrumentelor internaţionale în materie de luptă împotriva corupţiei: Convenţia ONU, convenţiile Consiliului Europei. Comunitatea internaţională s-a dotat, în 20 de ani, cu o arhitectură robustă, constând dintr-un arsenal de norme şi dispozitive de evaluare, completate de standarde internaţionale de luptă internaţională împotriva spălării de bani. Aceste tratate au permis o întărire a statului de drept, a practicilor şi atitudinilor. Este o mişcare graduală, dar ireversibilă, care vizează întreaga lume. Şi cu atât mai mult, în cadrul Uniunii Europene, care s-a construit pe adeziunea la întâietatea legii şi a normei împărtăşite. România a făcut progrese importante în materie de justiţie şi trebuie să le păstreze. România va asigura preşedinţia Consiliul Uniunii Europene în primul semestru din 2019, este o responsabilitate care impune exemplaritate”, a susţinut Michele Ramis.