Ambasadorul Finlandei: România va adera la Schengen, cel mai probabil, anul viitor

Ambasadorul Finlandei: România va adera la Schengen, cel mai probabil, anul viitor

Ambasadorul Finlandei la Bucureşti, Ulla Vaisto, a declarat astăzi că România ar trebui să facă eforturi pe linia eliminării riscului ca vameşii să mai ia mită pentru ca autorităţile de la Helsinki să-şi schimbe poziţia cu privire la aderarea la Schengen, adăugând că anul viitor, cel mai probabil, ţara noastră va adera la acest spaţiu.

"Chestiunile tehnice, echipamentele de la graniţe sunt bune şi funcţionale, sunt suficiente, dar am observat şi lipsa unei bune conduite din partea unor oficiali de la graniţe, cum ar fi vameşii. Am vrea să vedem că nu mai există riscul luării de mită sau de corupţie, în general, şi suntem încântaţi să vedem că România ia măsuri în acest sens şi reforma merge pe acest drum. Suntem încrezători", a afirmat oficialul finlandez la Palatul Parlamentului cu privire la ceea ce România ar trebui să facă în practică astfel încât Finlanda să-şi schimbe poziţia cu privire la aderarea la Schengen.

În ceea ce priveşte momentul aderării României la spaţiul european de liberă circulaţie, Ulla Vaisto a afirmat că, cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla anul viitor.

"Nu pot să spun nimic despre momentul aderării. Ne uităm cu atenţie la acest lucru şi urmărim ceea ce se întâmplă în România. Avem stabilit ceea ce vrem să vedem în practică şi se duc discuţii la Bruxelles între liderii ţărilor şi sunt convinsă că va fi găsită o soluţie, nu ştiu dacă aderarea se va petrece anul acesta sau cândva anul viitor. Eforturi sunt făcute cu siguranţă. (...) Ştiu că datele sunt discutate informal şi nu pot să promit nimic, dar să spunem că anul viitor ceva, probabil, se va întâmpla", a completat ea, citată de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulla Vaisto s-a întâlnit miercuri cu membri ai grupului de prietenie cu Finlanda din Parlamentul României. Ea a apreciat că întâlnirea cu parlamentarii români a fost bună.

"Parlamentarii m-au convins că mesajul lor este că vor să vadă România în Schengen cât mai curând posibil şi vor ca eu să transmit acest mesaj Finlandei", a arătat Ulla Vaisto.