Din documentele primite de publicația Politico rezultă faptul că CE și-a propus să includă în cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva rusiei o interdicție a importului de cauciuc sintetic produs de Federația Rusă. Viceministrul rus de externe Alexander Grushko a comentat declarațiile șefului CE la postul de televiziune Rossiya 24 și a spus că Moscova are toate instrumentele necesare pentru a răspunde noilor demersuri anti-ruse ale UE.
Gâlceava legată de cauciucul sintetic de fabricație rusească a fost unul dintre motivele pentru care ambasadorii țărilor Uniunii Europene (UE) nu au putut cădea de acord miercuri asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse.
Acest lucru a fost relatat joi de ziarului Politico, citând propriile surse. Pe lîngă cauciucul sintetic rusesc, se au în vedere discuții legate și de exportul de asfalt. Interdicţiile de export sunt menite să înăbuşe capacitatea Rusiei de a produce arme şi echipamente folosite împotriva Ucrainei. Din documentele primite de publicație, rezultă faptul că instituția europeană și-a propus să includă în cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva rusiei o interdicție a importului de cauciuc sintetic produs de Federația Rusă.
Această propunere a provocat „dezacorduri semnificative” între participanții la reuniunea reprezentanților permanenți ai UE desfășurată miercuri la Bruxelles, în urma cărora nu a fost posibil să se convină asupra următoarelor măsuri restrictive împotriva Rusiei.
Moscova amenință că va răspunde demersurilor anti-ruse
Președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a declarat anterior că cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei, pe care Bruxelles-ul intenționează să îl introducă până pe 24 februarie, implică restricții a 11 miliarde de euro.
Potrivit liderului CE, acesta va acoperi și golurile care există în pachetele anterioare de sancțiuni. Viceministrul rus de externe Alexander Grushko, a comentat declarațiile șefului CE la postul de televiziune Rossiya 24 și a spus că Moscova are toate instrumentele necesare pentru a răspunde noilor demersuri anti-ruse ale UE. Luarea deciziilor în UE se face sub condiția unanimității. Aceasta face, de exemplu, să nu se discute şi pe tema industriei nucleare ruseşti, din cauza opoziţiei Bulgariei şi Ungariei, în ciuda apelurilor Kievului şi ale adepţilor unor poziţii mai dure la adresa Rusiei, precum Polonia.
.