Ambasada României la Londra are datorii de un sfert de milion de euro

Ambasada României la Londra se numără printre reprezentanţele diplomatice care nu au plătit taxa pentru descongestionarea traficului în centrul capitalei britanice, acumulând datorii de peste 200.000 de lire sterline (peste 260.000 de euro).

Ambasada americană deţine însă recordul în ceea ce priveşte sumele datorate, care se ridică, potrivit ziarului britanic, la peste 2 milioane de lire sterline, provenind din taxa de 8 lire/zi pentru circulaţia în centrul oraşului şi amenzi rutiere, relatează The Guardian, în pagina electronică de azi, preluata de Mediafax.

Conform datelor furnizate de Transport for London, în baza unei cereri formulate în baza legii privind accesul la informaţii, 20 de ambasade datorează municipalităţii peste 10 milioane de lire.

Ambasada americană se află în dispută cu Primăria Londrei din iulie 2005, când, în baza instrucţiunilor Departamentului de Stat, a declarat că taxa pentru circulaţia în centrul Londrei este ilegală, în conformitate cu Convenţiile de la Viena, şi a cerut personalului diplomatic să nu o mai achite.

Un purtător de cuvânt al Primăriei Londrei a declarat că guvernul britanic a stabilit că suma de 8 lire reprezintă un tarif pentru un serviciu, respectiv descongestionarea traficului, şi nu o taxă. "Acest lucru înseamnă că diplomaţii nu sunt scutiţi de plata acesteia", a adăugat el.

Cel mai mare datornic, după ambasada americană, este reprezentanţa Japoniei, care ar datora municipalităţii peste 1 milion de lire sterline, urmată de Înaltul comisariat nigerian (982.350 de lire) şi ambasadele Rusiei (912.360 lire) şi Germaniei (828.170 de lire). Un purtător de cuvânt al ambasadei japoneze a declarat că guvernul de la Tokyo a analizat cu atenţie aspectele legale ale taxei înainte de a înceta să o mai achite, la 1 august 2006.

Printre primele 20 de ambasade care figurează ca având datorii către municipalitate se numără şi cele ale Franţei (263.200 de lire), Poloniei (249.000 de lire), României (203.740 de lire), Spaniei (184.580 de lire) şi Greciei (181.200 lire).

Poziţia Primăriei Londrei este susţinută de Ministerul de Externe, care afirmă că diplomaţii britanici aflaţi la post în Norvegia sau Singapore nu sunt scutiţi de plata taxelor de descongestionare a traficului din capitalele acestor ţări.

(11:23)