Evenimentul Zilei > International > Ambasada Olandei cere explicaţii pentru blocarea exporturilor de flori, bulbi şi seminţe
Ambasada Olandei cere explicaţii pentru blocarea exporturilor de flori, bulbi şi seminţe

Ambasada Olandei cere explicaţii pentru blocarea exporturilor de flori, bulbi şi seminţe

Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat într-un comunicat remis EVZ că a cerut autorităţilor române informaţii detaliate despre motivele care au dus la blocarea mai multor transporturi de bulbi, flori şi seminţe provenind din regatul Ţărilor de Jos la graniţa României. Câţiva europarlamentari olandezi denunţă un "şantaj" din partea României.

„Companiile exportatoare olandeze şi-au expirmat îngrijorarea cu privire la blocarea acestor exporturi la ambasada Olandei sau la autorităţile olandeze relevante”, se menţionează în textul respectiv.
„Guvernul olandez consideră că toate măsurile implementate de autorităţile române trebuie să fie conforme cadrului legal European”, se mai arată în declaraţia de presă.
Măsura luată de Bucureşti este un fel de „şantaj”, având în vedere că s-a produs la scurt timp după ce guvernul olandez a anunţat că se va opune prin veto intrării României în spaţiul Schengen, au apreciat doi europarlamentari olandezi creştin-democraţi, care au cerut lămuriri comisarului european pentru piaţa internă, Michel Barnier, informează luni site-ul www.rnw.nl, preluat de Agerpres.
Comisia Europeană a anunţat tot astăzi că este la curent cu informaţiile privind blocarea în vămile româneşti a transporturilor de flori, bulbi şi seminţe provenind din Olanda şi va verifica respectivele informaţii.
Măsura a fost luată sâmbătă de autorităţile de la Bucureşti. "Toate transporturile de flori, bulbi şi seminţe provenind din Olanda au fost oprite la posturile vamale şi Agenţia naţională fitosanitară efectuează prelevări în urma bănuielilor privind posibila prezenţă a unei bacterii", a afirmat atunci purtătoarea de cuvânt a administraţiei fiscale (ANAF).
Cu o zi înainte, parlamentul olandez votase blocarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, respingând chiar şi perspectiva aderării parţiale a celor două ţări în spaţiul fără frontiere interne.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: