Evenimentul Zilei > International > Ambasada americană de la Ierusalim se va deschide în 2019
Ambasada americană de la Ierusalim se va deschide în 2019

Ambasada americană de la Ierusalim se va deschide în 2019

Într-un discurs în fața Knessetului, vicepreședintele american Mike Pence a fixat termenul până la care va avea loc mutarea ambasadei.

După ce Donald Trump și-a anunțat intenția de a muta ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim, recunoscând implicit autoritatea Israelului asupra Orașului Sfânt, vicepreședintele Mike Pence a anunțat că aceasta își va deschide înainte de sfârșitul anului 2019.

Statele Unite exercită „presiuni puternice” asupra conducătorilor palestinieni pentru a reveni la masa negocierilor, a mai spus Pence într-un discurs susținut luni fața Parlamentului israelian.

Liderii palestinieni au anunțat că încheață negocierile cu oficialii americani.

„Luna trecută, președintele Trump a scris istorie: a corectat o nedreptate veche de 70 de ani, și-a ținut promisiunea față de poporul american, anunțând că Statele Untie recunosc în sfârșit faptul că Ierusalimul este capitala Israelului”, a spus Pence în discursul său.

„Ierusalimul este capitala Israelului și de aceea președintele Trump a dat instrucțiuni Departamentului de Stat să demareze imediat pregătirile pentru a muta ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim (…) Ambasada Statelor Unite se va deschide înainte de sfârșitul anului viitor.”

La începutul discursului lui Pence, deputații arabi și-au exprimat în mod zgomotos nemulțumirea, agitând afișe pe care scria că Ierusalimul este capitala Palestinei. Ei au fost expulzați din Kneset de serviciul de ordine.

Liderul palestinian Mahmoud Abbas a făcut tot luni apel către statele membre UE să recunoască „ rapid” Palestina ca stat independent, apreciind că nu există nici o „contradicție” cu o „reluare a negocierilor” de pace cu Israelul.

„Considerăm cu adevărat Uniunea Europeană ca o adevărată parteneră și prietenă și din acest motiv chemăm statele membre să recunoască rapid statul Palestina”, a declarat Abbas.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: