„Am pledat pentru minim 3 ore de educaţie fizică”

„Am pledat pentru minim 3 ore de educaţie fizică”

Ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, consideră că în România nu se face sport din lipsă de educaţie şi speră ca Ecaterina Andronescu să aloce mai multe ore de educaţie fizică în şcoli.

Evenimentul zilei: Cum explicaţi faptul că, în ultimii ani, tot mai puţini copii se îndreaptă către sport? Monica Iacob Ridzi: Cred că este şi o problemă legată de mentalitate, a părinţilor, în special, dar şi a profesorilor. De mici, copiii trebuie educaţi din toate punctele de vedere. Practicarea unui sport necesită o educaţie. Pe vremea când eu eram copil, părinţii mă încurajau să practic sport. Niciodată nu şi-au pus problema să nu merg la o oră de educaţie fizică, niciodată nu s-a pus problema să nu mă lase să alerg, să schiez, să patinez. Am făcut ce sport am dorit, m-au dirijat. Eu cred că părinţii au o mare responsabilitate.

Din păcate, în România, multe lucruri sunt necesare dacă vorbim de modul în care se efectuează orele de educaţie fizică acum, iar de sporturile de echipă nu mai vorbesc. Prea puţin au existat condiţii, poate tocmai de aceea vom continua construcţia de săli de sport.

„Doamna ministru Andronescu să se gândească la sănătatea copiilor”

Ne puteți urmări și pe Google News

Este normal să fie o oră de sport pe săptămână şi două după curs, în condiţiile în care multe licee nu le pot face? Şi eu am pledat pentru minim 3 ore de educaţie fizică. Am fost raportor pe ”Rolul sportului în educaţie”. Recomandarea UE a fost să existe minim 3 ore de educaţie fizică. Sunt state UE care au 5 ore de educaţie fizică. Am speranţa că această greşeală se va corecta. Nu cred că dna ministru Andronescu poate să tolereze această situaţie şi să nu se gândească la sănătatea copiilor şi la faptul că existenţa unei singure ore pe săptămână le va face mult rău elevilor pe termen mediu şi lung.

Majoritatea centrelor de pregătire sportivă sunt în paragină, iar în alte cazuri lipsesc. Cum veţi rezolva lipsa acestor dotări? Aşa este. Există în acest moment un proiect de construire de bazine de înot, încă nu ştiu ce locaţii au fost alese şi dacă a început. Noi înţelegem importanţa existenţei unui număr minim de bazine de înot şi începem un proces de descentralizare pentru că nu avem în acest moment fonduri necesare pentru a investi în toate bazele pe care le avem.

Şi cu celelalte sporturi cum rămâne? Noi avem bani pentru a finazliza anumite lucrări, patinoarul din Târgu Mureş, mai multe obiecte de investiţii care au fost începute acum un an sau doi, încercăm să finalizăm tot ceea ce am început.

Care au fost criteriile după care aţi împărţit bugetele federaţiilor? Noi finanţăm federaţiile pe 3 programe diferite: pregătirea sportivilor, sportul de masă şi modernizarea şi întreţinerea bazelor sportive. A fost fals faptul că unele federaţii au primit exagerat de mulţi bani.

Erau acele federaţii care aveau în întreţinere baze sportive şi care aveau fundamentat în bugetul pe anul acesta destul de mulţi bani pentru întreţinerea şi funcţionarea bazelor sportive. Mă refer la atletism, baschet.

„Federaţiile au primit bani suficienţi”

Nu era normal ca handbalul să primească mai mult decât baschetul, ţinând cont de rezultate? Tot cei care au cerut bani, au primit. Cred că vinovaţi sunt cei care nu au cerut. Situaţia este similară în multe cazuri. Dacă au cerut 2-3 ani şi n-au primit, s-a întâmplat ca anul acesta să nu mai ceară pentru investiţii. Culmea, toţi cei care au cerut, au primit.

La baschet au teren de 2 ani şi încă nu s-a investit. Sunt federaţii care au primit anul trecut sau acum 2 ani şi nu au mai solicitat. Situaţia diferă de la caz la caz dacă vorbim de bazele sportive pe care le au în administrare. Practic, pentru pregătirea sportivilor federaţiile au primit bani suficienţi pentru a nu le afecta performanţele.

Şi faptul că lotul de gimnastică a plecat la Campionatele Europene pe datorie? Nu este adevărat. Federaţia de gimnastică a primit anul acesta cu 3 milioane mai mult decât anul trecut. Federaţia de baschet care primise chipurile mai mult, a primit cu 7 milioane mai puţin decât a cerut. Federaţia română de gimnastică a avut întotdeauna atenţia cuvenită. În plus, nu vreau ca MTS să fie învinovăţit de faptul că nu se mai obţine un număr comparabil de medalii. Federaţiile sunt responsabile, nu noi. Noi nu facem decât să asigurăm sumele necesare pentru pregătirea sportivilor, pentru participarea la Campionatele Europene sau Mondiale.

Sunt suficiente fondurile pentru deplasări? Sunt suficiente, mai mulţi decât anul trecut când a fost Olimpiada de la Beijing.

Şi atunci de ce apar cazuri în care sportivii, cu rezultate bune la competiţii, îşi plătesc deplasările sau echipamentul? De deplasarea sportivilor la competiţii se ocupă federaţiile, noi le alocăm fondurile.

Când vom avea baze sportive pentru sporturile de iarnă? În 2013 vom organiza Festivalul Olimpic al Tineretului European, pe Valea Prahovei. Pârtii de schi, trambuline, patinoarul din Braşov, toate dotările pentru sporturile de iarnă vor fi gata până în 2012. Suntem monitorizaţi de Federaţia Europeană Olimpică şi nu ne putem permite să nu avem lucrările făcute.

Dacă vorbim de schi şi de sporturi de iarnă, în Valea Jiului avem un alt proiect, de dezvoltare a domeniului schiabil în Parâng. Se vor realiza în următorii 2 ani 32 de km de pârtii, o telegondolă din Petroşani până în munte, 6 telescaune, cel mai mare domeniu schiabil din sud-estul Europei. Este un proiect început acum 3 ani. A fost o ambiţie a mea şi a soţului meu de a demonstra că şi la noi se schiază ca în Austria.

Citiţi şi:

„Ministerul Sportului reînfiinţează Daciada!”

Potec: „Nu e corect ca baschetul să ia mai mulţi bani”

Sportul românesc valorează 100 de milioane de euro

PASIUNE Jocul preferat: fotbal în cartier

EVZ: Aţi fost pasionată de sport în copilărie? Monica Iacob Ridzi: Mi-a plăcut foarte mult sportul, întotdeauna mi-a părut rău că nu sunt băiat, pentru că îmi plăcea fotbalul. În perioada respectivă aveam momente în care nu înţelegeam de ce sunt fată şi nu băiat. Mă primeau însă să joc pentru că am un frate mai mare cu 3 ani şi jumătate.

Sport de performanţă aţi făcut? Niciodată, în schimb am învăţat să schiez, să patinez, să înot, întotdeauna am alergat, cel puţin pe distanţe scurte, eram cea mai bună. Din păcate nu şi la rezistenţă. Alerg şi acum, îmi place sportul în general. Cred că mişcarea este benefică şi aşa am fost crescută. În familie, am fost încurajată să practic sport.

„Am avut o tentativă să joc tenis”

Mergeţi la sală, faceţi mişcare? Din păcate nu am timp să mă duc la sală sau să înot, dar în fiecare dimineaţă îmi fac timp pentru exerciţii fizice, la fel şi seara. Asta şi pentru că stau mult pe scaun, la birou, iar eu sunt o fire energică.

Ce sporturi vă plac? Îmi place schiul, patinajul, sporturile de iarnă. Am crescut într-o zonă de munte. M-am născut şi am crescut într-un oraş în mijlocul munţilor, în Petroşani, Valea Jiului şi am iubit sporturile de iarnă de mică.

În plus, îmi place foarte mult înotul, pe care îl consider un sport complex, care te ajută să te dezvolţi armonios, îmi place tenisul, am avut o tentativă în clasa a IV-a de a învăţa să joc tenis dar, din păcate, n-am avut un antrenor care să mă ajute decât 2-3 săptămâni. Zona în care am crescut nu avea facilităţi în acest sens. Ce sportivi admiraţi? Îi admir pe toţi cei care au obţinut performanţe, e o dovadă de ambiţie, de curaj, o împlinire pe care o simt alături de ei.

Care este lucrul cel mai de preţ pe care îl învaţă o persoană care face sport? Învaţă ce înseamnă munca în echipă, e foarte important. Dacă vorbim de sporturile individuale puterea de concentrare creşte, ambiţia îi va caracteriza şi mai târziu, pentru că, fără hotărâre, n-ai cum să obţii rezultate bune şi astfel înveţi să fii cel mai bun. Un sport individual este o relaţie directă între antrenor şi sportiv şi asta te face să lucrezi tot în echipă, pentru că un sportiv fără un antrenor bun, nu poate vorbi de performanţă.

Politică în familie

Cum aţi intrat în politică? Şi politica e un sport de echipă, deşi pare individual uneori. Eu am intrat în echipă cu soţul meu, eram doar prieteni atunci, acum 12 ani. În 1997 ne-am înscris în PD amândoi, cred că am fost 20-30 de tineri care am vrut să schimbăm lucrurile în bine. Am realizat că fără implicare în politică n-ai cum să le schimbi şi oricât pregătit ai fi, nu poţi să le schimbi dacă nu eşti implicat în actul decizional. Am parcurs toate etapele pe care le poate parcurge un om politic, începând cu o funcţie de secretar executiv într-un birou permanent local al organizaţiei de tineret.

Vorbiţi politică în casă? Bineînţeles, soţul meu este primar. Mă bucur că am susţinerea familiei, cu cât urci o treaptă îţi doreşti să fii mai performant. Faptul că soţul meu este implicat în familie îl ajută să înţeleagă programul foarte aglomerat pe care îl am şi, bineînţeles, eu îl înţeleg pe el.

Nu vă era mai bine ca europarlamentar? Poate pentru mine personal, dar mai degrabă m-am gândit la cei din jurul meu şi la ceea ce pot să fac. Experienţa acumulată acolo mă poate ajuta acum să fac mai mult pentru România, dacă mă refer la MTS este ceea ce am făcut în ultimii 12 ani de zile. Nu mi-am schimbat direcţia în care am mers, m-am ocupat de aceleaşi lucruri: zona de tineret şi sport.

PĂRERE Atuurile Elenei: tenacitate şi curaj

De ce o susţineţi pe Elena Băsescu? Cred că tenacitatea şi curajul Elenei Băsescu trebuie să fie un exemplu pentru mulţi oameni politici din România care n-au avut curajul să plece independenţi într-o cursă grea ca aceasta. Ea nu este aşa cum este percepută în presă. Va demonstra că această ambiţie a ei va ajuta România, pentru că ştiu că poate. Aţi votat-o? Da.

Sunt pregătite taberele de tineret să primească elevi? Avem aproape 6.000 de locuri în locaţiile propri, 12 tabere le vom repune în circuit anul acesta. Încercăm să încurajăm turismul pentru tineret, care este tot o formă de educaţie, dar puţin folosită până acum. Avem tabere tematice, îi învăţăm pe tineri să practice sporturi, unele au ca temă cultura, istoria, arta. Un loc într-o astfel de tabără costă 50-57 lei / zi, fie că vorbim de munte sau mare.

CV De la Parlamentul European la Ministerul Tineretului şi Sportului

  • Monica Iacob Ridzi s-a născut pe data de 30 iunie 1977, la Petroşani, jud Hunedoara.
  • S-a înscris în Partidul Democrat în 1997.
  • În 2003 licenţiată în ştiinţe juridice, Universitatea ”1 Decembrie”, Alba Iulia, Facultatea de drept.
  • Decembrie 2004 – noiembrie 2007 deputat în Parlamentul României.
  • Ianuarie 2007-decembrie 2008 deputat în Parlamentul European.
  • Preşedinte al Organizaţiei de Tineret a Partidului Democrat-Liberal, din februarie 2008.
  • Din decembrie 2008 ocupă funcţia de Ministru al Tineretului şi Sportului (MTS).

Citiţi şi:

DEZBATERE EVZ: De ce fugim de sport?

Obezitatea ameninţă jumătate dintre români