Evenimentul Zilei > Social > Am intrat în Postul Mare: „Înfrânarea minţii de la pofte”
Am intrat în Postul Mare: „Înfrânarea minţii de la pofte”

Am intrat în Postul Mare: „Înfrânarea minţii de la pofte”

Creştinii ortodocşi au intrat astăzi în Postul Paştelui, care va ţine până pe 20 aprilie, când se va prăznui Învierea Domnului.

Postul Mare este considerat cel mai aspru din an – are şapte săptămâni şi doar două zile cu dezlegare la peşte, respectiv de Bunavestire (25 martie) şi de Florii (13 aprilie). Părintele Cleopa spunea că Postul Paştelui este de două feluri: cel dintâi este postul trupesc, adică înfrânare de la mâncare pe un timp limitat, cu scopul de a ne ruga mai curat lui Dumnezeu şi de a ne stăpâni firea.
"Al doilea, este postul sufletesc, adică înfrânarea limbii, a ochilor, a auzului de la cele rele; a mâinilor să nu lucreze vreun păcat şi, mai ales, înfrânarea minţii de la imaginaţii şi gânduri pătimaşe, a inimii de la pofte şi tot felul de răutăţi. Iată deci, cele două feluri de posturi. Numai cine posteşte cu amândouă felurile de post, adică şi cu trupul şi cu sufletul, numai acela ţine post întreg şi adevărat. Iar dacă cineva este bolnav să se înfrâneze de la mâncare după putere, dar să postească de mânie, de tutun, de beţie, de ceartă, de înjurături, de gânduri şi imaginaţii necurate, de păcate trupeşti şi sufleteşti, de furt, de minciună, de judecăţi prin tribunale. Că mai mare este postul sufletesc de gânduri şi de faptele rele, decât postul trupesc de mâncare. Cine se înfrânează de la toate aceste răutăţi se va putea cu uşurinţă înfrâna şi de la mâncare şi băutură".

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: