Trăim vremuri dificile, însă nici la vecini lucrurile nu sunt roz. Remarcabil este faptul că ţările cu probleme politice evidente sunt cele mai riscante şi au cele mai slabe performanţe economice.
România şi Serbia se detaşează clar de pluton, cu un curs valutar la minime istorice, inflaţie mare, deficit bugetar ridicat şi creştere economică modestă.
Li se alătură Ungaria, care stă prost la alte capitole: datorie publică, creştere economică şi primă de risc (CDS). Toate trei au în comun instabilitatea politică. România e într-un scandal continuu de trei luni, Ungaria de şi mai mult timp, iar în Serbia noul Guvern se războieşte cu guvernatorul Băncii Centrale.
Ucraina şi Moldova au o doză ceva mai mare de stabilitate, iar unii indicatori arată neaşteptat de bine, concretizându- se în estimări de creştere economică peste 3% în acest an.
Totuşi, riscurile rămân mari, fiind puţini investitori dispuşi să bage bani dincolo de graniţa UE. La polul opus este Bulgaria, a cărei abordare prudentă o face să fie cea mai sigură ţară dintre vecini.
Ministrul de Finanţe a declarat că nu va fi nevoie în următorii ani de credite externe, iar Angela Merkel i-a dat pe vecinii de la sud de Dunăre ca exemplu de responsabilitate fiscală, în contradicţie cu Grecia.
Un rezultat este că în 2011 numărul firmelor româneşti înregistrate în Bulgaria a crescut cu 50% faţă de 2010, iar al celor greceşti cu 75%.
Cifrele macroeconomice arată că problemele cele mai mari le au ţările cu politicienii cei mai nervoşi