Am ajuns cea mai scumpă piaţă de energie din regiune

Am ajuns cea mai scumpă piaţă de energie din regiune

România a rămas şi ieri cea mai scumpă piaţă de energie din regiune, alături de Ungaria, cu un preţ mediu de 62 de euro pe MW.

Cu excepţia orelor de noapte, România a importat energie pe tot parcursul zilei de sâmbătă, cu valori maxime de peste 1.500 de MW la oră de vârf, potrivit Transelectrica. Preţul mediu al energiei a scăzut la bursă până la 291 de lei pe MW, cu 25% mai mic decât cel de sâmbătă, de 390 de lei pe MW, potrivit datelor operatorului bursier OPCOM.

Preţul pe piaţa pentru ziua următoare a atins, săptămâna trecută, un maximum istoric de 507 lei/MW, iar analiştii spun că perspectivele pe termen mediu nu sunt optimiste, a relatat RRA. Un motiv punctual este faptul că producătorii cei mai ieftini, în speţă Hidroelectrica şi eolienele, nu pot livra suficient din cauza condiţiilor meteo, aşa că producem scump, utilizând gaze şi cărbuni.

 

CEO a făcut stocuri la jumătate

Greva de la Complexul Energetic Oltenia a fost o altă problemă. „Pentru iarna aceasta, Guvernul a hotărât că la Complexul Energetic Oltenia (CEO) sunt suficiente stocuri de numai 900.000 de tone, adică, practic, aproape de jumătate faţă de anul trecut. Evident că în momentul în care minerii au intrat în grevă şi nu au mai produs, stocurile s-au diminuat spre zero.

Pentru că încă nu se ştie exact cum vor fi transpuse prevederile din ordonanţa de urgenţă care impune taxa de 2% companiilor din energie şi reintroduce preţurile reglementate, producătorii, la fel ca şi furnizorii, sunt cumva în expectativă, drept pentru care nu se mai fac tranzacţii decât pe piaţă pentru ziua următoare, care este una dintre cele mai scumpe pieţe. Nu se mai tranzacţionează aproape nimic pe celelalte pieţe. De exemplu, vând astăzi energia pe care mă gândesc că o voi produce la sfârşitul anului acesta”, a explicat Gabriela Moroianu, analist Focus Energetic. Ea a mai precizat că „un mit, care s-a destrămat în aceste zile este acela că România este un factor de stabilitate în zonă, cel puţin din punct de vedere energetic”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News