"Expunerea îndelungată la soare ar trebui evitată de persoanele care au multe aluniţe. Arsurile de la nivelul pielii pot produce nu numai iritaţie, ci şi o modificare a structurii celulare a aluniţelor care duce la apariţia cancerului de piele. Melanomul malign este cancerul de care ne temem cel mai mult pentru că are o evoluţie mortală", avertizează dermatologul Mihaela Leventer, preşedintele Societăţii Române de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirugicală.
Ea nu recomandă plasturii pentru a acoperi aluniţele (irită pielea), ci cremele de protecţie. Cele mai ameninţate zone sunt pieptul în cazul bărbaţilor şi gambele în cazul femeilor.
"Nu numai agresiunea termică, ci şi intensitatea luminoasă agresează pielea. Protecţia constă în refugiul la umbră, pălărie şi ochelari de soare, pentru că există un risc sporit şi asupra vederii. Cremele de fotoprotecţie şi un consum suficient de apă sunt esenţiale", adaugă medicul.
Fiţi foarte atenţi când alegeţi crema de protecţie. Ea trebuie să vă apere atât de razele ultraviolete tip B, dar şi de tip A, pentru că cele din urmă pătrund mai adânc în piele.
Încercaţi, de asemenea, să evitaţi să staţi la soare atunci când razele sunt foarte puternice (între 10.00 şi după 16:00). Şi machiajul poate fi o excelentă metodă de protejare. Cele mai multe fonduri de ten conţin şi factor UV, iar stratul de fard face ca pielea să nu mai fie în contact direct cu razele soarelui.
La fel de periculoase sunt şi leziunile de la nivelul aluniţelor. Dacă v-aţi zgâriat sau v-aţi rupt din greşeală o aluniţă, mergeţi la un consult dermatologic în maximum 2-3 zile de la incident.
De la benign la malign din cauza unor leziuni
"Nu sunt periculoase doar aluniţele proeminente, ci şi cele plane. Zgârierea, zdrobirea sunt traumatismele care favorizează transformarea din benign în malign", avertizează dermatologii.
Mare atenţie şi în cazul depilării. Cremele depilatorii pot afecta pielea dizolvând odată cu firul de păr şi stratul cornos al acesteia. Evitaţi să aplicaţi cremă în special acolo unde aveţi aluniţe pentru că se pot irita.
ATENŢIE LA ASIMETRII

Aluniţele normale sunt simetrice, cele cancerigene nu.
Aşa că atunci când examiezi o alunită, desenează o linie imaginară pe mijlocul ei şi compară cele două jumătăţi.
Dacă nu arată la fel, cere unui medic dermatolog să te consulte.
ALUNIŢELE NORMALE
O aluniţă care nu ridică probleme e plată, iar suprafaţa ei e moale.

De regulă, e rotundă sau ovală şi nu are mai mult de 6 mm în diametru.
Cele mai multe apar la copii şi tineri. E neobişnuit să apară după vârsta de 40 de ani.
SEMNE DE CANCER
ABCD-ul melanomului ajută la despistarea cancerului.
A – asimetrie;
B – bordura: marginile sunt neregulate;
C – culoarea se schimbă sau nu e peste tot aceeaşi nuanţă;
D – diametru: orice aluniţă care depăşeşte 6 mm.

Citiţi şi:

  • Cancerul vine prin aluniţe!
  • Cu aluniţele, la control! Program gratuit de depistare a cancerului de piele
  • Îţi rupi o aluniţă. AFLĂ ce boală rişti să faci