Al doilea vaccin al Rusiei împotriva coronavirusului va fi testat pe un număr de șase ori mai mare decât se prevăzuse inițial, pentru a i se verifica eficiența și siguranța, au anunțat autoritățile sanitare din această țară.

Guvernul ar urma să aprobe în jur de 15 octombrie vaccinul EpiVacCorona, bazat pe peptide, și creat de o companie de biotehnologie siberiană. Aceasta a încheiat luna trecută testele pe o sută de voluntari, care au declarat că se simt „foarte bine”.

„După înregistrarea vaccinului, urmează a fi identificate centre de testare și care vor implica 30.000 de voluntari”, a anunțat organizația pentru protecția consumatorului Rospotrebnazdor citată de Interfax.

Un anunț anterior informa că testele la scară mare ale EpiVacCorona vor implica doar 5000 de voluntari din regiunea Novosibirsk.

Rospotrebnazdor a anunțat de asemenea că prima tranșă de 10.000 de doze pentru „studiile post-înregistrare” vor fi livrate la sfârșitul lui octombrie.

Odată demarată producția de masă, vaccinul „va fi disponibil unui vast spectru de cetățeni”, a mai spus organizația pentru protecția consumatorului din Rusia.

Institutul de Virologie și Biotehnologie de Stat Vektor, având sediul la Novosibirsk, este un fost laborator de cercetări sovietice în domeniul armelor biologice, care a creat acum EpiVacCorona, afirmă că vaccinul va necesita doze de rapel o dată la trei ani.

Primul vaccin anti-coronavirus înregistrat în Rusia, Sputnik V, a început testele la scară amplă în septembrie, pe 40.000 de voluntari.
Dezvoltatorul său, centrul de cercetări Gamaleya, cu sediul la Moscova, a anunțat în această săptămână că testele vor continua pe o perioadă de încă trei sau patru luni.

Rusia se confruntă cu o creștere masivă a cazurilor de infectări, de la mai puțin de 5000 de cazuri pe săptămână la peste 10.000 de cazuri în prezent, alimentând îngrijorările despre un al doilea val, similar cu cel din Europa.

În Rusia, până acum au fost confirmate oficial peste 1,22 de milioane de cazuri de COVID-19, ceea ce face o plasează pe locul patru în lume.