Alt atac al hackerilor. Opt miliarde de parole furate

Opt miliarde de parole furate au fost publicate de hackeri pe un forum. Sunt datele de logare la conturi Gmail, Facebook, Apple şi PayPal.

Din nou hackerii au dat lovitura. Mai mult de opt miliarde de parole au fost publicate pe un forum popular al acestora. Între acestea sunt şi datele de autentificare de la conturi de Gmail, Facebook, Apple şi PayPal, informează Antena3.

8,4 miliarde de parole (8400.000.000) şi date de autentificare au fost publicate pe un forum popular al hackerilor. Autorul postării susţine că toate parolele au între şase şi 20 de caractere şi pot fi găsite cu uşurinţă de cei care le caută în document. Potrivit site-urilor de profil, aceasta este cea mai mare scurgere de parole din istorie.

"Se întâmplă la ordinea zilei. Chiar în timp ce vorbim, sunt mii de atacuri. De aceea, este necesar ca sectorul privat şi cel public să colaboreze.", spune  Jennifer Granholm, secretarul american al Energiei, potrivit CNN.

Nu se ştie în prezent cum au reuşit hackerii să obţină parolele

Se lucrează non stop la determinarea scurgerilor de informații, dar încă nu se ştie în prezent cum au reuşit hackerii să obţină aceste parole. Se cercetează şi dacă ele sunt cu adevărat cele reale. Totuşi, având în vedere numărul uriaş de informaţii publicate, există şanse mari ca datele private ale unui număr semnificativ de utilizatori online să fie disponibile oricui.

Multe persoane care-şi fac conturi pentru diferite servicii pe internet folosesc aceeaşi parolă pe mai multe platforme, astfel că sunt compromise date de autentificare de la conturile de social media şi până la cele pentru criptomonede.

Specialiştii avertizează de multă vreme utilizatorii despre felul în care să se logheze în cont. Părerea unanimă a acestora este că utilizatorii ar trebui să folosească metode de autentificare în doi paşi.

Nici companiile mari nu scapă. Cu câteva zile în urmă,la 1 iunie 2021, filiala din Tokyo a FujiFilm a fost vizată de un atac cibernetic  în urma căruia s-a decis închiderea parțială a rețelei sale și deconectarea de la corespondența externă. Conform platformei de prevenire a amenințărilor cibernetice utilizată de Advanced Intel, rețeaua companiei Fuji a fost infectată în luna mai cu troianul Qbot, asociat cu ransomware-ul REvil.