Alocaţiile şi banii bugetarilor s-au blocat pe "ţeavă"

Alocaţiile şi banii bugetarilor s-au blocat pe "ţeavă"

Copiii, pensionarii, profesorii şi alţi angajaţi la stat îşi primesc drepturile cu întârziere luna aceasta din cauza birocraţiei şi a crizei financiare.

Mii de părinţi din toată ţara care au trecut în ultimele două zile pe la oficiile poştale de unde trebuiau să-şi ridice alocaţia de stat pentru copii au primit acelaşi răspuns: „Nu au ajuns banii“. Asta, deşi la Ministerul Muncii a fost lansat la sfârşitul lunii trecute un nou organism menit să diminueze birocraţia în materie de plăţi bugetare: Agenţia Naţională de Prestaţii Sociale.

Agenţia asigură plata alocaţiilor pentru copii şi a indemnizaţiilor pentru mame, însă luna aceasta toţi banii destinaţi plăţilor, care au venit de la Ministerul Muncii, au rămas „blocaţi pe undeva pe ţeavă“, după cum spun reprezentanţii instituţiei.

Într-o situaţie similară se află câteva zeci de mii de profesori care nu şi-au primit salariile pe noiembrie, precum şi alte categorii bugetare. În cazul lor, plata e întârziată de criza financiară. Autorităţile dau asigurări că în privinţa pensiilor plăţile se vor face chiar anticipat, însă, dat fiind faptul că banii vin de pe aceeaşi „ţeavă“, nu poţi şti când aceasta se înfundă. Uite banii, nu sunt banii

„O întârziere de patru-cinci zile, o săptămână nu înseamnă chiar atât de mult. Durează până preluăm noi toate plăţile. De-abia săptămâna trecută am început să semnăm protocoale cu Poşta Română şi cu băncile. Cel puţin în Bucureşti va fi problema asta, pentru că nu avem câte o agenţie în fiecare sector, dar în ţară am trimis deja banii, deci nu sunt întârzieri“, susţine Theodora Bertzi, secretar de stat în Ministerul Muncii şi iniţiatoarea proiectului de înfiinţare a agenţiei.

O contrazic însă vocile din teritoriu, pentru că oficiile poştale nu au primit încă banii, deşi ar fi trebuit să-i aibă în cont încă de pe 8-9 decembrie, ca să poată opera plăţi începând cu 10 decembrie, ziua în care micuţii îşi primesc, lunar, alocaţiile.

Autorităţile cer înţelegere de la populaţie invocând faptul că se face transferul de autoritate între două instituţii. Mai ales că, spun acestea, alocaţiile vor fi mărite de la 1 ianuarie cu 4,8%, adică, de la 40 la 42 de lei.

Ultima mărire a fost în martie anul acesta. Problema majoră în ceea ce priveşte plata alocaţiilor va rămâne, ca şi până acum, birocraţia, la care Bertzi propune ca soluţie conturile bancare în care să li se vireze părinţilor banii.

„Răspunsuri improvizate“

Teodor Agachi, directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi din Bacău, recunoaşte involuntar că, timp de câteva zile, a dus populaţia de nas: „Nu au fost bani la buget, astfel că prestaţiile au avut întârziere de şase zile. Acum am plătit pentru 70% dintre beneficiari, iar săptămâna viitoare, restul. Asta pentru a nu bloca Poşta. Au mai sunat diverse persoane să ne întrebe ce s-a întâmplat, dar noi am dat nişte explicaţii improvizate“.

În privinţa pensiilor, Doina Domnica Pârcălabu - director executiv la Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti -, spune că nu vor exista întârzieri: „Am devansat plata pensiilor, pentru că e luna decembrie. La noi, legea e mult mai clară şi nu am avut probleme de genul acesta. Doar pensionarii care-şi primesc banii pe card îi vor putea ridica la aceeaşi dată ca şi până acum“. (A colaborat Olimpia Filip) NUMAI LA PREMIANŢI

Salarii profesorilor, plătite pe sărite Aproximativ 40.000-50.000 de salariaţi din învăţământ nu şi-au primit integral salariile pe luna noiembrie. Potrivit lui Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, o parte dintre profesorii din 13 judeţene şi-au primit salariul pe luna noiembrie cu 40%-50% mai puţin. „În condiţiile acestea, suntem îngrijoraţi în ceea ce priveşte salariul pe luna decembrie şi cel de-al 13-lea salariu pe care ar trebui să-l primim în ianuarie“, spune Cornea, care susţine că, dacă profesorii nu-şi vor primi integral banii, vor ieşi în stradă. Guvernul a alocat în ultima şedinţă peste 40 de milioane de lei din Fondul de rezervă pentru a plăti salariile dascălilor din Bucureşti şi alte 21 de judeţe. În privinţa celui de-al 13-lea salariu, executivul încă nu a luat o decizie. Premierul Tăriceanu i-a informat recent pe miniştri să reducă cheltuielile, iar primele de Crăciun să le fie acordate doar celor merituoşi.

Ne puteți urmări și pe Google News