Alo, aterizeaza strabunica!

Alo, aterizeaza strabunica!

La aproape 32 de ani, gimnasta Oksana Susovitina se mentine in top, avand aceeasi agilitate ca si mult mai tinerele sale adversare.  

Oksana Susovitina este cel mai bun exemplu ca gimnastica nu este un sport doar pentru adolescente. Dupa ce a reprezentat fosta Uniune Sovietica, apoi Uzbekistan, sportiva a ales sa concureze pentru Germania, primind cetatenia acestei tari anul trecut.

La Campionatele Europene de la Amsterdam, competitie incheiata saptamana trecuta, Oksana Susovitina, singura gimnasta care a participat la patru editii ale Jocurilor Olimpice, si-a imbogatit palmaresul cu o medalie de argint la sarituri si a reusit un remarcabil loc sase la individual compus, concurand impotriva unor sportive cu 12-15 ani mai tinere decat ea.

Oksana si-a inceput cariera la senioare in urma cu aproape 20 de ani, in 1988, iar de atunci a fost prezenta la toate competitiile majore. Vitrina cu trofee a gimnastei cuprinde inclusiv o medalie de aur la Jocurile Olimpice din 1992, de la Barcelona, obtinuta in proba pe echipe cu reprezentativa fostei Comunitati a Statelor Independente. 

Cu gandul la Beijing!

Oksana Susovitina este gimnasta care iese din tiparele unui sport in care legea este facuta de adolescente care abia s-au despartit de copilarie. Ea a gasit calea de a impaca „meseria” de gimnasta cu cea de mama si sotie.

Considerata drept o concurenta redutabila la sarituri, dar si la sol, sportiva  nascuta in Uzbekistan da semne ca ar vrea sa iasa din scena. „Ceea ce conteaza pentru mine este sa fac exercitii bune. Acum ma gandesc la Jocurile Olimpice de la Beijing. Apoi, cine stie? Poate voi continua”.

In octombrie 2002, soarta a decis s-o supuna pe Oksana Susovitina celui mai dificil test pentru o mama. Fiul sau, Alisher, pe atunci in varsta de 3 ani, a fost diagnosticat cu leucemie. Impresionata de drama sportivei, lumea gimnasticii s-a mobilizat si a inceput sa stranga fonduri pentru a salva viata micutului Alisher.

„Multumesc din tot sufletul intregii comunitati a gimnasticii. Acum, fiul meu este plin de viata, merge la scoala, la gimnastica si viseaza sa joace fotbal”, a declarat Susovitina intr-un interviu acordat revistei „International Gymnast”. 

L-ar cauta pe Osama

La scoala, Oksana ura orele de muzica, iar cel mai mult ii este teama de razboi. Ii plac hainele usoare, sport, si isi doreste sa stea de vorba cu Tom Cruise, actorul sau preferat. Intrebata de Vera Atkinson, o jurnalista specializata in gimnastica, ce ar face daca pentru o zi ar fi invizibila, sportiva a raspuns fara sa stea pe ganduri: „As incerca sa-l gasesc pe Osama Bin Laden (n.r. - liderul organizatiei teroriste al-Qaida)”.

Ii face placere sa se joace cu fiul sau, sa citeasca si sa se plimbe si considera ca defectul ei este incapatanarea. Celor care intentioneaza sa faca o vizita la Bukhara, orasul sau natal, le recomanda sa mearga la bazaruri si la moschei. Este buna prietena cu fostele gimnaste Elena Zamolodcikova, Svetlana Boginskaia si Tatiana Lisenko.

Carte de vizita

Oksana Aleksandrovna Susovitina

> Data si locul nasterii: 19 iunie 1975, Bukhara (Uzbekistan)

> Inaltime/greutate: 1,53 metri/43 de kilograme

> Palmares: campioana olimpica la echipe (1992), 3 titluri de campioana mondiala, 3 medalii de argint si 3 de bronz la Campionatele Mondiale, o medalie de argint la Europene

> Stare civila: casatorita cu fostul luptator de greco-romane Bahadir Kurbanov, mama a unui baiat, Alisher, in varsta de 8 ani

> Gimnasta admirata: Elena Susunova

> Filmul preferat: „Top Gun”

Ne puteți urmări și pe Google News