Evenimentul Zilei > Economie > All inclusive, modelul românesc
All inclusive, modelul românesc

All inclusive, modelul românesc

Şase hoteluri de pe litoral au adoptat sistemul all inclusive. În cazul a cinci dintre ele, oferta e valabilă doar o lună şi jumătate. Litoralul românesc începe, încet, să adopte sistemul all inclusive, adică cel puţin trei mese pe zi incluse în preţ, plus gustări şi băuturi autohtone. Deocamdată, sunt şase hoteluri, însă doar unul, Tismana din staţiunea Jupiter, oferă all inclusive tot sezonul. „Încă există inerţie, neîncredere“, explică preşedintele Asociaţiei Litoral, Corina Martin.

„Hotelierii fac eforturi supraomeneşti să menţină tarifele sub cele din Bulgaria. Dar să vedeţi ce risipă e dimineaţa la bufetul suedez! Ne îngrozim, e nevoie de o cultură a consumatorului pentru turism“, explică preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală. „Turiştii vin echipaţi cu reşouri şi cuptoare cu microunde ori stau mai mulţi adulţi într-o cameră“, mai spune el, cu năduf. Bucovală lucrează acum la întocmirea unui „cod al comportamentului în turism“, care va fi multiplicat în două milioane de exemplare şi care va fi oferit turistului odată cu voucherul, la agenţia de turism.

Cele şase experimente


HOTEL MODERN, Mamaia.
Situat în partea central-nordică a staţiunii, la 100 de metri de plajă, hotelul are patru stele şi dispune de camere duble standard şi extinse, două piscine pentru adulţi şi copii, două baruri şi restaurant categoria I, cu terasă. Pentru 1.526 de lei/persoană pentru 7 zile (copiii sub 2 ani au gratuitate), turiştii au inclus micul dejun, prânzul şi cina, în regim de bufet suedez.

HOTEL PERLA, Mamaia.
Amplasat la 100 de metri de plajă, la intrarea în staţiune, hotelul are trei stele plus şi dispune de 200 de camere, restaurant, cramă, baruri, piscină, sală de fitness, aerobic, masaj, parcare gratuită. Un loc într-o cameră dublă costă 460 de lei pe zi (copiii sub 6 ani au gratuitate). Barul piscinei şi cel din holul hotelului pun la dispoziţie băuturi răcoritoare, cafea, ceai.

HOTEL MAJESTIC, Olimp.
Situat in zona centrală a staţiunii, la 150 de metri de plajă, are trei stele plus şi dispune de 205 camere duble şi 14 apartamente, toate cu aer condiţionat. În afară de mesele incluse în preţ, mai oferă: salon pentru servirea micului dejun, restaurant, terasă, casă de schimb, beauty salon, sală de fitness, saună, piscine, parc pentru copii, minigrădină zoologică, plajă privată şi parcare. Pentru 7 nopţi într-o cameră dublă, în perioada 15 iulie -2 septembrie, fiecare turist plăteşte 1.705 lei.

HOTEL MAJESTIC, Jupiter.
Amplasat pe malul lacului, hotelul are trei stele plus şi dispune de camere cu TV cablu, minibar, telefon, baie proprie şi aer condiţionat. Alte facilităţi: restaurant, piscină, parc pentru copii, minigrădină zoologică, sală de fitness, saună, parcare, beauty salon, casă de schimb şi plajă privată. Piscina cu apă sulfuroasă naturală are proprietăţi terapeutice deosebite. Un sejur de 8 nopţi pentru o persoană în cameră dublă costă 2.088 de lei.

HOTEL TISMANA, Jupiter.
Amplasat în nordul staţiunii, pe malul mării, hotelul are trei stele plus şi dispune de 247 de camere duble şi 12 apartamente, care au baie proprie cu duş, telefon, TV cablu, minibar. Oferă servicii all inclusive de cinci ani. Alte facilităţi: bar de zi, biliard, restaurant, pizzerie, terenuri de fotbal şi de volei, piscine, coafor, frizerie, sală de conferinţe, două curţi interioare, grădină şi parcare. Tarif: între 1.290 şi 1.410 lei pentru 6 nopţi.

HOTEL SATURN, Saturn.
Este situat la 20 de metri de plajă, e clasat la cinci stele şi are 68 de camere duble şi 4 apartamente, restaurant, cafeterie, lobby bar, piscină descoperită cu bar, sală de conferinţe, centru SPA, spaţiu amenajat pentru copii, parcare. O persoană plăteşte 483 de lei pe zi pentru un loc în cameră dublă (gratuit pentru copiii sub 2 ani).

ÎN STRĂINĂTATE

Turcii oferă ultra all inclusive

Turcia şi Bulgaria au transformat sistemul all inclusive în branduri de ţară, şi atrag milioane de turişti anual. Modelul bulgăresc presupune o varietate destul de restrânsă de feluri de mâncare şi băuturi. Turiştii au la dispoziţie un meniu complet şi pot mânca oricât, de dimineaţă până seara, după un program de servire mic dejun, prânz şi cină, întrerupte de snackuri la piscină. În Turcia, peste 85% dintre hoteluri oferă all inclusive şi chiar ultra all inclusive, unde le oferă turiştilor mâncare şi băutură de cea mai bună calitate, meniuri pentru diete, acces gratuit la saună, terenuri de tenis şi alte facilităţi. (Teodora Trandafir)

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.