Mai multe produse alimentare, folosite cu regularitate, reglează acidul uric în organism şi previn mai multe boli, în special guta.
Acidul uric este un acid organic, care se găseşte în sânge şi urină, rezultînd din arderea proteinelor. Patologia lui este în primul rând dominată de gută. Valorile normale în sânge sînt de 2-5 mg/100 ml ser la adulţi şi între 1-3 mg/100 ml ser la copii. În urină, valorile normale sunt cuprinse între 0,25 – 0,8 g/urina 24 h la adulţi şi de 3,5 mg/kg corp/24 h.
La copiii sub 1 an, valoarea normală a acidului uric este de pînă la 25 mg/kg corp/24h. Valorile crescute ale acestei analize medicale se întâlnesc în următoarele cazuri patologice: gută, insuficienţă renală cronică, leucemie, boli infecţioase, poliglobulie, procese însoţite de degradări tisulare, precum şi după radioterapie, tratamente cu medicamente antimicotice şi antimetabolice, toxicoza gravidică, intoxicaţiile cu plumb şi mercur.
Printre factorii care pot determina creşterea nivelului de acid uric se numără : consumul de alcool, o dietă bogată în purine (carne şi peşte), obezitate, genetică, acidoză, diabet, tiroida și insuficienţă renală
Sucul de lamâie, important pentru a elimina acidul uric
Mulţi consideră că sucul de lămâie este un acid, ceea ce este total eronat. Cu toate acestea, sucul de lămâie are o influenţă pozitivă asupra corpului, reuşind să-l facă alcalin.
În momentul în care corpul devine alcalin, acidul uric este neutralizat. Mai mult decât atât, acesta conţine vitamina C, care poate de asemenea să reducă nivelul de acid uric din sânge. Stoarce o lămâie într-un pahar cu apă călduţa şi bea-l înainte de a mânca. Repetă acest procedeu timp de 3-4 saptamani şi vei readuce nivelul acidului uric la normal.
Bicarbonatul de sodiu
Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la reducerea durerilor provocate de un nivel crescut de acid uric, însă are şi capacitatea de a reduce acest nivel. Atât lămâia, cât şi bicarbonatul de sodiu pot alcaliniza corpul, făcând practic acidul uric mai solubil, ceea ce va face mai uşoară eliminarea lui prin rinichi.
Combină o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu cu un pahar de 200 de ml de apă. Bea până la patru pahare pe zi, regulat, timp de două săptămâni. Pentru un efect mult mai puternic, poţi stoarce o jumatate de lămâie în apa respectivă. Dacă aveţi hipertensiune arterială, acest tratament nu este pentru voi. Cei care au peste 60 de ani ar trebui să limiteze consumul la maxim 2 pahare pe zi.
Apa
Consuml a 2 litri de apă pe zi poate filtra acidul uric, intrucât acesta va fi diluat, ajutând rinichii să elimine orice urmă de acid uric din sânge. Mai mult decât atât, un consum regulat de apă poate reduce atacurile de gută. Un studiu prezentat la reuniunea anuală a Colegiului American de Reumatologie din anul 2009, a arătat că cei care beau 5-8 pahare de apă în decurs de 24 de ore înainte de un posibil atac de gută, au redus riscul cu 40% comparativ cu cei care au băut doar un pahar cu apă. Acesta este motivul pentru care ar trebui să ajungi să consumi până la 8 pahare de apă pe zi. 4.
Alimente bogate în fibre
Alimentele care conţin cantităţi mari de fibre dietetice sunt găsite pentru a reduce nivelul de acid uric prin absorbţia şi eliminarea acestuia din organism. Puteţi consuma, de asemenea, alimente care conţin carbohidraţi cu amidon. Acestea sunt mici în continut purinic. Mere, portocale, cereale integrale, căpşuni şi pere sunt doar cateva exemple de alimente care sunt bogate în fibre.
În timp ce orezul,cartoful, quinoa, banana şi ovăzul sunt considerate a fi extrem de eficiente în eliminarea acidului uric şi pot fi introduse în dieta ta de zi cu zi.
Dieta săracă în purine şi acidul uric
Purinele sunt de fapt compuşi care conţin azot. Se descompun şi formează acidul uric. Purinele se regăsesc de obicei în proteinele animale. Aşadar, ar trebui evitat pe cât posibil consumul de carne de orice fel . Proteinele respective pot fi ânlocuite cu uşurinţă cu legume, fasole, sparanghel şi ciuperci.
Uleiul de măsline
Consumul uleiurilor prelucrate sau incalzite pot distruge vitamina E din corp. Este vitamina necesară pentru reglarea nivelului de acid uric. Trebuie neapărat să înlocuiţi aceste uleiuri cu uleiul de măsline presat la rece. Uleiul de măsline conţine grăsimi mononesaturate care sunt stabile. Chiar şi atunci când este încălzit. De asemenea, acesta este bogat în antioxidanţi şi vitamina E.
Cireşe
Cireşele au substanţe chimice care te pot ajuta să elimini acidul uric. Cireşele conţin flavonoide numite antociani. Ele reduc inflamaţiile provocate de surplusul de acid uric din sânge.
Oteţul de mere
Deoarece oţetul de mere este un detoxifiant natural recunoscut, acesta are si capacitatea de a elimina toxinele din organism. Printre acestea se numără şi acidul uric. Oţetul de mere conţine acid malic, care poate ajuta la eliminarea cu uşurinţa a acidului uric prin intermediul rinichiilor. Otetul de mere este cunoscut şi pentru proprietăţile de restabilire a alcalinităţii organismului.