Producătorii români din industria alimentară, care realizează produse cu valoare adăugată (conserve de legume-fructe, sucuri, vin, miere de albine, bere, apa minerală, pește, etc) sunt pe punctul de a fi nevoiţi fie să îşi asume pierderi imense, cu riscul de a intra în colaps financiar, fie să majoreze preţurile cu până la 30% în perioada imediat următoare. Motivul este că, până pe 25 ianuarie 2016, trebuie să achite Administraţiei Fondului pentru Mediu o taxă percepută pentru faptul că aceste companii poluează prin ambalajele pe care le produc.

Pentru soluţionarea problemei, membri Pro Agro propun Guvernului închiderea anului 2015 fără obligații de plată a contribuției de 2 lei/kg pentru operatorii economici ce pun pe piață produse ambalate, în condițiile în care au avut contracte valabile încheiate cu operatori autorizați de transfer de responsabilitate.

De asemenea, pentru acest an, producătorii români vor o perioadă de grație de minim 6 luni de neaplicare a penalităților, pentru a permite atât producătorilor, cât și operatorilor economici autorizati pentru preluarea responsabilității să pună în aplicare un eventual plan de măsuri.