Alimentele fast-food, interzise în şcoli

Alimentele fast-food, interzise în şcoli

Produsele de tip fast-food nu vor mai putea fi distribuite, preparate sau comercializate în şcoli şi licee. După Senat, a venit ieri rândul Camerei Deputaţilor să adopte o lege în acest sens.

Deputaţii au adoptat ieri o lege în acest sens. Cum actul normativ a trecut deja de Senat, el va fi trimis spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu şi va intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial. Potrivit legii, meniurile trebuie să aibă avizul personalului medical, dar şi al conducătorului unităţii de învăţământ.

Ministerul Sănătăţii trebuie să afişeze pe site-ul oficial, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, necesarul zilnic de calorii şi substanţe nutritive pentru copii şi adolescenţi, precum şi necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcătuirea dietei acestora.

Mâncarea de tip fast-food comercializată de foarte mulţi ani în jurul şcolilor are o contribuţie serioasă în creşterea actuală a numărului copiilor cu probleme de sănătate, apreciază specialiştii. „Copiii sunt tentaţi în permanenţă să consume astfel de alimente în dauna fructelor, iaurtului şi laptelui. Mâncarea fast-food este bogată în calorii, grăsimi saturate şi grăsimi de tip trans.

Ne puteți urmări și pe Google News

În unanimitate, cercetătorii spun că astfel de produse duc la apariţia obezităţii, a diabetului, dislipidemiei şi a bolilor cardiovasculare precoce“, spune profesorul Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Boli de Nutriţie şi Metabolism.