Alimentele care îți pot distruge creierul. Risc foarte mare de Alzheimer

sursa: arhivă EVZ

Deși este evident că o dietă cu hot dog și înghețată nu va duce la o viață sănătoasă, noi cercetări arată cum alimentele procesate pot provoca o scădere semnificativă a funcției creierului.

Cercetările prezentate la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer din San Diego au subliniat modul în care alimente precum tăițeii, băuturile dulci și mesele congelate joacă un rol important în declinul cognitiv.

Alimentele procesate

„Nu este un secret pentru nimeni faptul că sănătatea fizică și mentală-cognitivă sunt strâns legate una de cealaltă, așa că nu este surprinzător faptul că această ultimă cercetare sugerează și o afectare a creierului”, a spus Rafael Perez-Escamilla, profesor de sănătate publică la Universitatea Yale.

Cercetările au legat consumul de alimente ultraprocesate de probleme de sănătate precum obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul și cancerul. „Și acum începem să realizăm că afectează mintea”, a spus Perez-Escamilla. „Aceasta se datorează faptului că provoacă inflamație, care poate afecta neurotransmițătorii din creier. Alimentele procesate funcționează la un nivel micro, cu miliarde și miliarde de celule bacteriene care deteriorează funcționarea.”

Studiile anterioare privind alimentele ultraprocesate au indicat semne de declin cognitiv, și anume un risc crescut de demență. Un studiu publicat săptămâna trecută a constatat că pentru fiecare creștere cu 10% a aportului zilnic de alimente ultraprocesate, oamenii din Marea Britanie aveau un risc cu 25% mai mare de a dezvolta demență.

Alimentele procesate sunt produse cu foarte puține ingrediente și conțin adesea arome, coloranți sau alți aditivi. Pe listă este inclusă pâinea, biscuiții, prăjiturile, gustările prăjite, crema de brânză, înghețata, bomboanele și hot dog-ul. De asemenea, mâncărurile congelate sunt în fruntea alimentelor procesate.

Bugetul oamenilor

Studiile privind dieta americană arată că 58% din calorii sunt consumate prin alimente procesate în SUA, conform unui studiu din 2016, evaluat de colegi. Claudia Suemoto, autoarea studiului despre declinul cognitiv și profesor asistent de geriatrie la Facultatea de Medicină a Universității din Sao Paulo, a spus că este esențial să privim mai mult decât simpla numărare a caloriilor atunci când luăm în considerare atât mintea, cât și corpul.

Adrienne DePaul, un nutriționist dietetician înregistrat la Health Loft din Chicago, a spus că prevalența tot mai mare a alimentelor ultraprocesate poate veni adesea ca urmare a bugetelor multor americani și este important să fii empatic cu cei care au mai puțini bani sau nu au acces la produse proaspete.

„Alimentele ultraprocesate tind să fie consumate mai frecvent de persoanele care au constrângeri financiare sau care nu sunt capabile să aloce timp pregătirii meselor”, a spus DePaul, potrivit USA Today News.