Printre neregulile descoperite de Protecţia Consumatorilor în supermarketuri se numără şi furtul la cântar sau vinurile contrafăcute.
Consumatorii plătesc un preţ diferit decât cel afişat la raft, riscă să-şi pună în coş alimente expirate de peste 100 de zile sau nu ştiu ce cumpără pentru că etichetele nu sunt traduse în limba română. Acestea sunt constatările inspectorilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), care au făcut, în ultimele patru zile, un control în marile lanţuri de magazine din ţară şi au dat amenzi de peste 1,5 milioane de lei.
Astfel, au fost verificate hipermarketuri precum Kaufland, Carrefour, Billa, Selgros, Metro şi Real - în total 351 de operatori economici care comercializează alimente. La Kaufland Iaşi macroul la raft costa 5 lei, iar la casă 5,91 lei. Nereguli similare s-au mai găsit la hipermarketuri precum Real Sibiu, Interex Constanţa şi Vaslui, Carrefour Iaşi, Focşani, Vrancea şi Reşiţa, Fonzi Bucureşti, Albinuţa sau Primăvara etc.
Brânză expirată a fost descoperită la Carrefour Bucureşti, unde se mai vindeau şi legume putrezite. Lapte expirat se vindea la Kaufland în Cluj, în Bistriţa şi în Bucureşti, iar alte alimente cu termenul depăşit au fost găsite la Billa Bucureşti şi la Selgros Suceava. Inspectorii au mai descoperit salam expirat sau cu ambalajul rupt, dar şi diferenţe de greutate de până la 270 de grame între cantitatea etichetată şi cea reală a produselor. 40% dintre produsele ecologice nu sunt ecologice S-au controlat de asemenea 213 tone de vin, 74 de tone fiind oprite temporar de la comercializare, iar 700 de litri au fost etichetaţi drept improprii consumului uman. S-au dat 257 de amenzi în valoare de 600.000 de lei pentru vinuri care nu se încadrau în tipul declarat, în funcţie de cantitatea de zaharuri, pentru lipsa sau scrierea incorectă a concentraţiei alcoolice, ori pentru utilizarea de etichete asemănătoare sau chiar identice cu cele ale altor sortimente de vinuri, inducând în eroare consumatorii. Au fost controlate şi băuturile spirtoase, iar comercianţii amendaţi cu 270.000 de lei.
Cu ocazia verificărilor, s-a constatat şi faptul că 40% din alimentele declarate ecologice nu erau ecologice.
PONTURI Cum să testaţi vinul la magazin
Inspectorii ANPC îi sfătuiesc pe consumatori să verifice cu atenţie preţurile produselor pe care doresc să le cumpere prin folosirea cititoarelor de coduri de bare şi să caute data la care expiră alimentele. De asemenea, să nu cumpere vin care, prin întoarcerea sticlei cu capacul în jos, prezintă impurităţi şi să fie atenţi la ambalajul băuturilor spirtoase, care trebuie să fie etanş. În ceea ce priveşte produsele ecologice, acestea trebuie să conţină pe etichetă numele şi codul organismului de certificare, iar denumirea sub care se vinde produsul trebuie să fie însoţită de referiri la modul de producţie ecologică.