Un studiu privind calitatea conservelor industriale arată că una din cinci conserve pe care le găsim în magazine conţine soluţie pentru dezgheţarea drumurilor.
Asociaţia Pro Consumatori (APC) a realizat o campanie numită ”Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”, prin care arată că majoritatea conservelor din comerţ conţin tot felul de conservanţi care dăunează organismului uman. Studiul a fost publicat pe pagina web a asociaţiei.
Astfel, asociaţia îşi propune să ajute consumatorul să distingă un produs de altul şi să-i îndemne să consume alimente produse în propria bucătărie.
Pentru realizarea acestui studiu, experţii au achiziţionat 15 tipuri de conserve industriale, 7 mixuri pentru “pregătirea rapidă” a gemurilor/dulcețurilor, 7 tipuri de mixuri/produse pentru pregătirea murăturilor și 2 tipuri de aditivi alimentari care se comercializează separat, respectiv acidul citric alimentar și benzoatul de sodiu.
Cele mai dăunătoare substanţe descoperite de oamenii de ştiinţă au fost E 211 – benzoat de sodiu, E 330 – acidul citric şi E 509 – clorură de calciu, care este folosit pentru prevenirea formării gheţii şi îndepărtarea acesteia de pe şosele.
Efectele adverse asupra organismului a acestor substanţe pot fi greaţă, vărsături, sete extremă, hiperactivitate, lipsa de concentrare la copii, afecţiuni ale aparatului digestiv şi renal, chiar şi comă.
“Conservele realizate cu fructe sau legume care ajung la maturitate în această perioadă a anului ocupă o pondere însemnată în alimentația noastră. Din păcate, o parte a industriei alimentare a denaturat rețetele tradiționale ale unor produse precum castraveții în oțet, pasta de tomate/alte produse pe bază de roșii, gemul de prune, salata de vinete, ardeii capia copți etc., prin adaosuri chimice care prelungesc termenul de valabilitate, dar care modifică gustul specific al acestor produse și care pot duce și la apariția unor probleme de sănătate. Totodată, industria le oferă celor care nu sunt informați cu privire la efectele unor chimicale asupra sănătății, tot felul de amestecuri de substanțe chimice, care ar scurta perioada de pregătire a unor conserve și ar elimina anumite etape specifice realizării conservelor în casă, cum ar fi sterilizarea. Consumatorii care nu se informează sau nu evaluează conținutul unor astfel de produse, riscă pe termen mediu sau lung să-și pericliteze starea de sănătate, cei mai predispuși fiind copiii, femeile însărcinate, vârstnicii și persoanele cu anumite afecțiuni medicale cronice. De aceea, pentru a nu avea probleme de sănătate, vă recomand să verificați calitatea produselor pe care vreți să le achiziționați prin prisma conținutului afișat pe etichetă la secțiunea ingrediente și să nu vă lăsați induși în eroare de anumite mențiuni înșelătoare de pe etichetă sau de reclama agresivă.”, a transmis Costel Stanciu, preşedintele APC.