O femeie insarcinata trebuie sa manance sanatos, spre binele ei si al micutului.
Este recomandat ca alimentatia sa fie corectata chiar si inainte de aparitia sarcinii.
Un nivel scazut de fier ori de acid folic, chiar si cu cateva luni inainte de sarcina, poate fi un factor predispozant pentru nasterile premature ori pentru o dezvoltare mai greoaie a bebelusului, arata „Daily News”.
Femeile a caror dieta este deja echilibrata trebuie doar sa dubleze cantitatea de nutrienti pe care o asimileaza de obicei, fara a intrece insa masura.
Dieta echilibrata
Potrivit nutritionistilor, dieta trebuie sa fie echilibrata si sa contina cantitati bogate de fructe, legume, cereale nedecorticate, branzeturi si lapte degresat partial. Carnea nu trebuie sa lipseasca din meniuri, dar este de preferat cea slaba, fara grasimi (de pui ori de peste). Fasolea, nucile si ouale, bogate in proteine, sunt si ele esentiale.
La capitolul uleiuri, sunt recomandate cele mai putin nocive (de masline, de palmier), iar in privinta „grasimilor”, sunt de evitat alimentele ce contin mult colesterol, sare ori cele foarte bogate in zahar.
Totalul caloriilor pe o zi depinde si de stilul de viata al fiecareia (cat de multa miscare face, de cate ori pe saptamana), de inaltime, de greutatea initiala. In principiu, femeile trebuie sa consume intre 1.600 si 2.200 de calorii pe zi.
Fier si acid folic
In alcatuirea dietei sunt importanti fierul si folatii. Doza de acid folic recomandata de medici este de 400 de miligrame pe zi, rolul acestui microelement fiind de a preveni aparitia unor defecte la nasterea bebelusului. Sucurile de portocale, capsuni, spanac ori broccoli fac parte din categoria alimentelor bogate in acid folic.
In prezenta folatilor se asimileaza bine si fierul, mineral pe care il gasim in carnea rosie, peste, pui, fructe uscate si cereale fortifiate. Aproximativ 15 miligrame de fier pe zi pot preveni anemia in timpul sarcinii sau nasterea unui copil cu o greutate sub medie.
300 de calorii in plus
Dupa primul trimestru de sarcina trebuie sa adaugati 300 de calorii in plus la dieta obisnuita, adica sa ajungeti la 1.900-2.500 de calorii pe zi. Este bine „sa nu luati” mai mult de cinci-sase kilograme in timpul sarcinii, fiind dificil sa reveniti la greutatea pe care o aveati inainte.
Pentru cele obeze ori cu surplus de greutate este recomandat sa nu se ingrase cu mai mult de trei kilograme. Se impune evitarea alcoolului, a cantitatilor mari de cofeina, a pestelui innabusit si branzei moi.
De retinut
Calciu, zinc si cupru
> Asociatia Dietetica Americana (ADA) recomanda urmatoarele alimente in timpul sarcinii: paine, cereale ori paste, fructe, lapte, iaurt, branza, carne, peste, fasole uscata, oua sau nuci. Doza de acid folic poate fi crescuta la 600 de miligrame pe zi, iar cea de fier- dublata.
> Proteinele sunt importante. Daca exista o aversiune pentru carne, acestea pot fi asimilate si din surse vegetale (nuci, fasole) ori din oua. Dulciurile trebuie consumate in cantitati mici.
> Suplimente de multivitamine pot aduce organismului ceea ce lipseste. Suplimentele includ vitaminele A, B6, B12.
> Calciul se absoarbe bine in timpul sarcinii, dar pentru intarirea oaselor se recomanda o doza suplimentara de 1.000 de miligrame de calciu pe zi. Zincul si cuprul sunt si ele recomandate in doze de 15, respectiv doua miligrame pe zi.