Aliata lui Putin, doamna de Fier a Rusiei

Aliata lui Putin, doamna de Fier a Rusiei

Fosta guvernatoare a Sankt-Petersburgului, Valentina Matviyenko, aliată a premierului Vladimir Putin, a fost numită preşedinte al Camerei superioare a Parlamentului de la Moscova, devenind al treilea om în stat şi cea mai puternică femeie din Rusia.

În cursul unui scrutin organizat în prima sesiune de toamnă a Consiliului Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului), Matvienko, singura candidată la această funcţie, a obţinut majoritatea voturilor (140), existând o singură abţinere şi niciun vot împotivă, scrie presa rusă, citată de "Telegraph".

Aliata premierului Putin, în vârstă de 62 de ani, este cunoscută pentru stilul sobru în care se îmbracă, dar mai ales pentru loialitatea faţă de Kremlin.

Ca fostă guvernatoare a St. Petersburgului, ea a fost criticată de presă din cauza deciziei de a construi un controversat zgârie-nori în preajma zonei istorice a oraşului, dar şi pentru că nu a făcut mai nimic pentru a degaja străzile de zăpadă şi gheaţă în timpul iernii. De asemenea, Valentina Matviyenko a fost acuzată că a folosit pârghiile politice de care a dispus pentru a-şi ajuta fiul, un cunoscut om de afaceri.

Ne puteți urmări și pe Google News

În epoca lui Brejnev, ea a fost secretar al tinerilor comunişti, în timpul lui Gorbaciov a ocupat fotoliul de deputat, sub Elţin a deţinut postul de vicepremier, iar în perioada lui Putin a fost guvernator al Sankt-Petersburgului.