Evenimentul Zilei > International > Probleme în Paradis? Principalul aliat al lui Macron DEMISIONEAZĂ din GUVERN
Probleme în Paradis? Principalul aliat al lui Macron DEMISIONEAZĂ din GUVERN

Probleme în Paradis? Principalul aliat al lui Macron DEMISIONEAZĂ din GUVERN

Ministrul francez al Justi'iei, François Bayrou, a demisionat din funcție cu câteva ore înainte ca președintele Emmanuel Macron să-și remanieze guvernul.

Partidul centrist al lui Bayrou, MoDem, a pierdut toate cele trei posturi din Cabinet, în doar 24 de ore. Președintele Macron a venit la putere promițând să lupte cu corupția politică. MoDem, aliat cu La République en Marche (LREM) , este anchetat pentru acuzații că ar fi folosit fonduri UE pentru a-și plăti angajați la partid, scrie BBC.

Ministrul Apărării și fostul parlamentar Sylvie Goulard a fost primul ministru al MoDem care a demisionat, marți.

După ce Bayrou a anunțat că pleacă din Guvern, azi dimineață, a devenit clar că ministrul Afacerilor Europene, Marielle de Sarnez, va pleca de asemenea din Executiv, pentru a deveni liderul MoDem în Adunarea Națională.

Aliatul apropiat al lui Macron, Richard Ferrand, a demisionat luni, în contextul unor acuzații că a folosit informații interne pentru a încheia un acord de proprietate pentru soția sa, în timp ce era șeful unui fond de asigurări de sănătate.

Atât Ferrand, cât și Goulard au negat toate acuzațiile ce i se aduc. Cu toate acestea, acuzațiile au aruncat o umbră asupra noului guvern. Francois Bayrou a fost cel care a propus o lege privind „curățenia în politică”.

Ancheta care se desfășoară în privința MoDem a declanșat un conflict între Bayrou și Macron referitor la ce poate și ce nu poate fi spus despre această chestiune în public. Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că decizia lui Bayrou a fost „o alegere personală” care simplifică situația, având în vedere întrevările legate de ancheta financiară.

Ziarele din această dimineață sunt pline de declarașii ale unor surse anonime din partidul președintelui, care descriu „un ego supradimensionat”, care „îi opreșește de la a guverna”. „Nu putem merge mai departe când ne întoarcem la fiecare 5 minute pentru a verifica dacă Bayrou a făcut vreo prostie din nou”, a spus cineva.

Partidul președintelui are o majoritate clară în Parlament, chiar și fără sprijinul partidul MoDem, dar pentru că a promis că realiza o coeziune între dreapta și stânga, ca să nu mai fie atât de divizată politica franceză, Macron ar putea avea probleme în interiorul mișcării sale centriste.