Editura Evenimentul si Capital

Alianța cu Israelul

13-12/mihaela_barbus_evz_01_ee5a9d854a-465x390
Autor: | | 22 Comentarii | 1659 Vizualizari

Nu poate fi decât îmbucurător că acum, la împlinirea a şaizeci şi şase de ani de la crearea Statului Israel, relaţiile româno-israeliene sunt foarte bune.

În timpul ultimei sale vizite în Israel, în ianuarie a.c., președintele Băsescu, răspunzând întrebărilor unei publicații israeliene, afirma că Israelul poate vedea România ca pe un "prieten şi partener" în toate domeniile şi că e "mândru" că România este "singura ţară unde nu există o mişcare organizată sau un partid care să fie îndreptat împotriva evreilor şi a minorităţilor".

Președintele a apreciat că legăturile dintre armata israeliană şi cea română "au fost şi rămân excelente" şi a mai menționat eforturile care se fac pentru educarea și informarea publicului românesc în spiritul respectului pentru memoria Holocaustului, cele pentru restituirea proprietăților confiscate de la evrei în timpul comunismului, ca și prezența dinamică a israelienilor în mediul de afaceri românesc (care face ca limba ebraică să fie pe locul al patrulea între cele mai vorbite limbi din România).

Nu știam că România e singura țară în care nu există nicio mișcare sau partid îndreptat împotriva minorităților și nu sunt sigură că acest lucru poate fi un motiv de mândrie. Pe de o parte, pentru că e cam greu ca un partid bazat pe combaterea minorităților să dea un program coerent și atrăgător, care să închege un oarecare public.

Pe de altă parte, chiar dacă un astfel de partid nu există la noi, sunt totuși voci gălăgioase - puține, ce-i drept - care transmit mesaje antisemite. Suntem departe de discursurile lui Gabor Vona, șeful Jobbik din Ungaria, care se declară satisfăcut de antisemitismul din jurul său, însă nu ne-am despărțit definitiv de textele gen România Mare.

Acestora li s-au adăugat mai recent aiurelile care circulă pe bloguri, care nu arareori depășesc în vulgaritate și absurditate cele mai antisemite ieșiri ale lui Vadim. Astfel de mesaje (care pe lângă antisemitism propagă și alte idei toxice) trebuie taxate la timp și e important ca cei care au responsabilitatea să o facă să se implice acum, chiar dacă fenomenele sunt marginale și au un nivel intelectual jalnic.

Este foarte util să se cunoască mai multe despre Holocaust, însă, judecând după modul în care a crescut antisemitismul în țări ca Franța, Belgia, Germania sau Suedia, unde există de mult timp legislație împotriva antisemitismului și accesul la informații e destul de generos, cred că profilaxia urii împotriva evreilor trebuie să depăşească acest cadru şi să includă dezbateri care să răspundă unor întrebări mai profunde legate de Israel şi de rolul său în devenirea a ceea ce numim acum Lumea Liberă.

Nu mai departe decât duminica trecută urma să aibă loc, la Bruxelles, un așa-zis "Congres al disidenților", care se anunţa ca cea mai importantă manifestare antisemită din Belgia după al Doilea Război Mondial. Erau invitați să vorbească cunoscuți negaționiști și antisemiți ca Laurent Louis, Dieudonné, Alain Soral și Kémi Séba. Manifestarea a fost anulată în ultimul moment, însă organizatorii se plâng deja că au fost persecutați.

Principalul inițiator al evenimentului din 4 mai a fost mișcarea Debout les Belges, condusă de Laurent Louis. Deputat belgian a cărui imunitate parlamentară a fost ridicată pentru calomnie şi pentru publicarea unor piese din dosarul Dutroux, Louis a ales postul ProRussia TV pentru a denunța decăderea Vestului şi s-a simțit obligat să sară în ajutorul lui Putin când a fost criticat pentru arestarea unor activişti Greenpeace.

El afirmă că Holocaustul a fost "pus în aplicare şi finanţat de pionierii sionismului". În iunie 2013, a călcat în picioare drapelul Israelian şi la 17 februarie a.c., atunci când situaţia era dramatică la Kiev, el se temea că pe ucraineni îi paște dictatura Bruxelles-ului și îi îndemna să o refuze. Vestitul criminal Marc Dutroux, care se află în închisoare pentru asasinate, violuri, sechestrare de minore, pedofilie şi asociere la trafic de droguri, i-a încredinţat câteva mesaje cu dezvăluiri legate de dosarul său.

Un alt prezumtiv vorbitor la congres, Alain Soral, s-a fotografiat făcând un salut nazist parodiat în fața monumentului Holocaustului de la Berlin. El se descrie pe sine ca naţional-socialist, vede peste tot comploturi sioniste şi e convins că "evreii sefarzi sunt vulgari și colonizează Franța". Ca o coincidență, Soral este și autorul introducerii la ediția franceză a celei de a Patra Teorii Geopolitice a lui Alexander Dughin.

Ideologul Kremlinului, la rândul lui, consideră SS-ul ca pe o "oază intelectuală" în cel de-al III-lea Reich şi e un admirator al liderului acestuia Reihard Heydrich. El îi împarte pe evrei în "buni" și "răi" - cei buni sunt legaţi de orientalismul hasidic mistic-socialist (care nu are neapărat legătură cu perioada sovietică), iar cei răi, apropiați spiritual de Maimonide, sunt atraşi de Occident și de societatea liberală. În ciuda acestei împărțiri, lumea iudaică rămâne în general "ostilă", astfel că "elita indo-europeană are astăzi în fața sa o sarcină titanică - să îi înțeleagă pe cei care sunt diferiți nu doar cultural, național și politic, ci și metafizic". Însă, în acest caz, precizează Dughin, "a înțelege nu înseamnă a ierta, ci a înfrânge."

Mai ceva ca un film erotic! Nicolae si Elena Ceausescu au facut dragoste cu MARTORI! Au povestit exact cum s-a intamplat!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI