Asistenta personală a eurodeputatului PDL Dragoş David deţine, în Alsacia, Franţa, o firmă legată ombilical de Energy Holding, societate înfiinţată de Buzăianu şi beneficiară a celor mai mari achiziţii de energie ieftină de la Hidroelectrica.

Dragoş David, membru în Comisia de energie a Parlamentului European şi candidat pentru încă un mandat în legislativul UE, spune că „nu vede niciun conflict de interese” în această privinţă.

Societatea alsaciană, patronată de expertul europarlamentar Dana Chebuţiu, derulează afaceri de milioane de euro şi în România, prin ramificaţii deschise în Timişoara şi Reşiţa. În 2007, unul dintre „braţele” româneşti ale firmei franceze l-a avut pe statele de plată pe „baronul” PDL de Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, exact înainte ca el să ajungă în Parlamentul European. Frunzăverde afirmă că a făcut muncă de consultanţă.

Soţul Danei Chebuţiu, Adrian Chebuţiu, este un apropiat al lui Bogdan Buzăianu şi fost angajat al firmelor acestuia. Împotriva Energy Holding, preşedintele Băsescu a dezlănţuit un adevărat tir de acuzaţii în urmă cu trei ani, nominalizându- i patronii printre „băieţii deştepţi” din sistemul energetic românesc.

Firma din Alsacia

Firma Forces Motrices France (FMF) a fost înfiinţată în 2003, în oraşul Mulhouse, din Alsacia, Franţa, şi a avut ca asociate fondatoare două persoane de naţionalitate română: Dana Chebuţiu şi Simona Lăslean.

Dana Chebuţiu conduce destinele companiei încă de la înfiinţare şi a devenit, între timp, asociat unic. Prin statutul FMF, aceasta a fost mandatată să încheie un contract de consultanţă pe perioadă nedeterminată cu Energy Holding. Contractul de consultanţă nu era întâmplător: directoarea FMF este soţia lui Adrian Chebuţiu, om de încredere al „băiatului deştept” Bogdan Buzăianu – patronul de atunci al Energy Holding.

La data semnării contractului dintre FMF şi Energy Holding, Adrian Chebuţiu ocupa funcţia de director operaţional al companiei lui Buzăianu. În 2004, el a părăsit Energy Holding, devenind director al Uzinei Constructoare de Maşini Reşiţa, proaspăt privatizate.

De la înfiinţare şi până astăzi, FMF a fost mult mai activă între graniţele României decât în Franţa, punând bazele a peste zece firme în Reşiţa şi Timişora. Obiectul acestora de activitate variază de la construcţii până la producţia de gaz industrial şi de la consultanţă până la servicii de pază. Cifra de afaceri a întregii reţele desfăşurate de FMF în România se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro. Cifra de afaceri a FMF în Franţa: doar 563.000 euro.

Prin multe dintre societăţile deschise în România, FMF participă în business-uri alături de ramificaţii ale grupului UCM Reşiţa, controlat tot de Bogdan Buzăianu şi compus din peste 15 companii.

Firma elveţiană care a cumpărat UCM Reşiţa în 2004, INET AG, a fost, iniţial, reprezentată de un fost partener de afaceri al lui Bogdan Buzăianu şi conectată tot la cel mai „deştept băiat” din sistemul energetic românesc. Energy Holding n-a dorit să comunice în ce a constat contractul de consul-tanţă încheiat în 2003 cu FMF, transmiţând doar că nu mai e în vigoare.

Ba nu, ba da

În 2007, Dana Chebuţiu a devenit asistentă personală a eurodeputatului PDL Dragoş David, membru în Comisia de industrie şi energie a Parlamentului European. Iniţial, David a mutat întâlnirea cu Chebuţiu în planul hazardului: „Am angajat-o asistentă în baza CV-ului pe care mi l-a trimis prin e-mail. Am selectat-o dintre toţi cei care mi-au trimis CV-uri. M-a mulţumit că locuieşte aproape de Strasbourg, astfel încât nu trebuia să-i mai dau bani şi pentru chirie. Nu o cunoşteam dinainte”.

După câteva săptămâni, David s-a răzgândit: „Îi ştiam şi pe ea, şi pe soţ dinainte de a ajunge la Bruxelles, dar ce importanţă are asta? Sunt mulţumit de ea. Lucrează cu mine când sunt la Strasbourg. E angajată pe partea de afaceri economice”.

Întrebat dacă ştie de legătura dintre Dana Chebuţiu şi Energy Holding, David a izbucnit: „Nu ştiam! Chiar dacă ar fi fost să ştiu, nu mă interesa… În Parlamentul European vin o grămadă de firme, ca Siemens, E.ON, Gaz de France, care fac lobby. Se practică lobby-ul în Uniunea Europeană. Stăm de vorbă cu fiecare companie în parte, pe legislaţie. Nu văd niciun conflict de interese în treaba asta. Problema se punea dacă eu eram angajat în vreo companie.”.

Baron cu 9.000 lei/lună

Un alt membru marcant al PDL, aflat în directă legătură cu Dana Chebuţiu, este Sorin Frunzăverde, capul de listă al democratliberalilor la alegerile europarlamentare din 2007.

Între momentul în care a părăsit portofoliul Apărării (aprilie 2007) şi cel în care a devenit deputat la Bruxelles (decembrie 2007), Frunzăverde a fost prezent pe statele de plată ale companiei timişorene AC Management, controlată de FMF şi placă turnantă pentru multe afaceri marca Buzăianu în România.

Frunzăverde explică : „(…) Dana Chebuţiu mi-a solicitat colaborarea cu AC Management: lucram la Timişoara şi la Reşiţa”. Dar îşi pierde din siguranţă atunci când trebuie să-şi descrie fişa postului: „Am fost consilier pe probleme de management… Am avut tot felul de probleme legate de management şi de piaţă ”. Din declaraţia sa de avere, reiese că firma timişoreană l-a plătit cu 9.000 de lei pe lună. Frunzăverde spune că nu el i-a recomandat-o pe Dana Chebuţiu colegului Dragoş David, pentru poziţia de asistentă personală la PE: „Eu nu i-am recomandat niciunui europarlamentar să angajeze pe cineva”.

Dana Chebuţiu nu a putut fi contactată. Secretara de la sediul FMF din Mulhouse, Franţa, a spus de fiecare dată că Dana Chebuţiu nu e la birou. Drept urmare, aceasta n-ar fi contactat EVZ la numărul lăsat de noi pentru că, în ultima lună, ar fi fost tot timpul plecată în vacanţă şi alte deplasări. Apelat de EVZ, Adrian Chebuţiu a spus: „M-aţi prins la volan şi sunt şi nemâncat. Ştiu că voi vreţi să mă întrebaţi live, dar prefer să-mi trimiteţi întrebările pe e-mail. Vă răspund într-o zi sau două”. Nu a mai răspuns. Personaj discret, nici mogulul energiei Bogdan Buzăianu nu a răspuns la telefoanele EVZ.

"Vă spune ceva firma Energy Holding? Mie îmi spune, Buzăianu…"
Traian Băsescu, preşedintele României, către Călin Popescu-Tăriceanu, în februarie 2007

„BĂIEŢII DEŞTEPŢI”

Eticheta lui Băsescu

Sintagma „Băieţii deştepţi” a fost lansată de preşedintele Traian Băsescu pentru a-i desemna pe cei care se îmbogăţeau după ce cumpărau energie ieftină de la companiile de stat şi o revindeau scump. Repetând cu obstinaţie expresia „băieţii deştepţi”, Băsescu înfiera mai ales firma Energy Holding, căpuşă a Hidroelectrica, şi societate al cărei trecut se intersecta cu activitatea fostului prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu.

În 1997, Tăriceanu contrasemnase, ca ministru al industriilor, o hotărâre de guvern prin care lucrarea de retehnologizare a hidrocentralei Porţile de Fier 1 era acordată, fără licitaţie, unei firme elveţiene. Firma – reprezentată de Bogdan Buzăianu, viitorul patron al Energy Holding – fusese susţinută şi de ambasadorul României în Elveţia, Radu Boroianu.

Ulterior s-au descoperit mai multe conexiuni: Radu Boroianu era naşul de cununie al lui Tăriceanu; Tăriceanu botezase unul dintre copiii lui Cornel Vişoianu, asociat şi om de încredere al lui Buzăianu; ambasadorul Boroianu avea afaceri cu reprezentanţii firmei pentru care făcuse lobby şi era asociat cu Tăriceanu în mai multe firme.

Renovarea Porţilor de Fier 1 şi 2 a fost extrem de dezavantajoasă pentru statul român şi, printr-o succesiune de contracte, a dus la instalarea firmelor lui Buzăianu în postura de căpuşe ale sistemului energetic românesc. Companiile acestuia, Energy Holding şi Buzmann Industries, au încheiat, fără licitaţie, contracte de miliarde de euro cu Hidroelectrica prin care cumpărau curent la preţul de cost. Mai departe, îl vindeau la preţul pieţei. Privilegiile de care se bucura Buzăianu se explicau şi în alt fel: era finul ministrului PSD-ist Dan Ioan Popescu, sub al cărui mandat încheiase cele mai mari contracte cu Hidroelectrica.

Concomitent cu punerea pe tapet a problemei „băieţilor deştepţi” din energie, preşedintele cerea şi desecretizarea contractelor pe care aceştia le aveau cu companiile de stat. Desecretizarea nu s-a produs nici astăzi, ultima promisiune în acest sens fiind făcută de ministrul economiei, Adriean Videanu, în februarie 2009.

MASONUL-CANDIDAT

Relaţie bună cu „domnul preşedinte”

Un alt „băiat deştept” pentru care PDL şi-a deschis larg porţile este masonul Corneliu Vişoianu, candidat, sub steagul portocaliu, într-un colegiu din Gorj în noiembrie 2008. Fost asociat cu Bogdan Buzăianu şi director la firma Energy Consult a acestuia, Vişoianu a aterizat toamna trecută în Gorj ca urmare a unui proiect de construire a unei termocentrale în localitatea Sărdăneşti-Plopşoru.

Vehiculat intens în campania electorală şi atribuit unui consorţiu de firme din care făcea parte şi Energy Holding, proiectul a rămas la stadiul de calcule matematice şi planşe desenate. „A îngheţat din cauza crizei economice”, explică Vişoianu, care, înainte de alegeri, a făcut din el una dintre piesele centrale ale mesajului său electoral. Lui Vişoianu nu i-a fost greu să intre în rândurile PDL: „De fapt, mam reîntors: am fost printre membrii fondatori ai PD, cunosc foarte multă lume. Am fost coleg cu echipa de la începutul-începuturilor: Bogdan Duvăz, Adriean Videanu, regretatul Aurel Stoica… Anul trecut, ei căutau oameni de un anumit nivel şi aş putea spune că cererea s-a întâlnit cu oferta”.

Vişoianu părăsise PD (actualul PDL) în 1998, când s-a alăturat PNL, unde a stat doi ani. Călin Popescu-Tăriceanu i-a botezat unul dintre fii. Împreună cu Bogdan Buzăianu, în 2000, a coordonat campania electorală a PNL Prahova, filială tutelată de magnatul Dinu Patriciu. Redevenit PDL-ist de o jumătate de an, Vişoianu încearcă astăzi să relativizeze scandalul „băieţilor deştepţi” din urmă cu trei ani: „Sunt convins că au fost nişte probleme de comunicare. Nimeni nu a avut în mod definitiv dreptate şi nimeni nu a avut în mod definitiv nedreptate”.

Când vine vorba despre Băsescu, masonul Vişoianu spune: „Am avut o relaţie bună cu domnul preşedinte. Ne cunoaştem de la începutul anilor ’90, când eu conduceam biroul de organizare al PD. Lucram chiar în directa lui subordonare”. Despre Buzăianu, declară: „Îl ştiu de peste 20 de ani. Prietenia lui mă onorează”. Atât Buzăianu, cât şi Vişoianu sunt membri ai ordinului masonic. Cel de-al doilea este Pro-Mare-Maestru al Marii Loji Naţionale din România. Mason cu state vechi este şi Sorin Frunzăverde.

INTERPUŞI TĂCUŢI

Lăslean: „Sunt informaţii personale”

Simona Lăslean, misterioasa asociată a Danei Chebuţiu din FMF, a răspuns evaziv la întrebările EVZ legate de prezenţa sa în acţionariatul companiei alsaciene. Se declară o persoană discretă, dar ne-a dat câteva informaţii despre legătura sa cu directoarea FMF: „O ştiu pe Dana Chebuţiu din copilărie. Am fost colege de clasă şi prietene foarte bune. Numai că prieteniile mai şi dezamăgesc… Nu mai suntem în contact. N-am fost asociată în această firmă decât un an. Implicarea mea a fost o chestiune temporară”. Întrebată cui i-a aparţinut iniţiativa de a înfiinţa firma, Simona Lăslean evită să răspundă: „Sunt informaţii personale”. Când vine vorba despre Bogdan Buzăianu, se retrage definitiv în carapace: „Nu îmi mai puneţi întrebări pentru că degeaba le puneţi. Am mica mea viaţă liniştită”.

În acte, Lăslean domiciliază într- o localitate de lângă Freiburg – oraş în care au fost înregistrate majoritatea afacerilor coordonate de „băiatul deştept” Buzăianu.

"Am angajat-o asistentă (pe Dana Chebuţiu – n.r.) în baza CV-ului. Am selectat-o dintre toţi cei care mi-au trimis CV-uri. (…) M-a mulţumit că locuieşte aproape de Strasbourg. (…) Nu o cunoşteam dinainte. (6 aprilie 2009)"
Dragoş David, eurodeputat PDL

"Îi ştiam şi pe ea, şi pe soţ dinainte de a ajunge la Bruxelles, dar ce importanţă are? Sunt mulţumit de ea. Lucrează cu mine când sunt la Strasbourg. E angajată pe partea de afaceri economice. (7 mai 2009)"
Dragoş David, eurodeputat PDL


DEPENDENŢĂ. Încă de la înfiinţare, Forces Motrices France a funcţionat
branşată la Energy Holding printr-un contract de consultanţă

RECLAMĂ

Contract cu televiziunea familiei Stănişoară

EVZ a dezvăluit, în urmă cu un an, că o televiziune din Turnu-Severin, care face parte din trustul de presă patronat de familia lui Mihai Stănişoară, actualul ministru al apărării, avusese în 2006 şi 2007 un contract de publicitate cu Energy Holding.

Cum publicul televiziunii respective nu coincidea nici pe departe cu clienţii-ţintă ai Energy Holding, exista suspiciunea că reclama fusese un cadou pe care firma „băieţilor deştepţi” îl făcuse consilierului prezidenţial Stănişoară. Valoarea totală a reclamei: 70.000 euro.

Citiţi şi: „Grupurile de interese”: legitime în SUA, temute la noi