Algele Ulva se găsesc în Lacul Ursu de la Sovata. Cercetătorii din America, Germania și Ungaria vin să le studeze în România și consideră că sunt mâncarea viitorului. Algele ulva cresc în Lacul Ursu la 3 metri și jumătate adâncime. Acestea au o dezvoltare foarte rapidă și o valoare nutrițională foarte bună.
„Ulvele sunt considerate un nutrient al viitorului. Este un consorțiu european din care facem și noi parte, care studiază ciclul anual al acestor ulve și cultivarea lor”, declară Peter Hantz, cercetător.
Algele Ulva au o mulțime de beneficii
Specialiștii spun că în alge se găsesc foarte multe elemente nutritive cum ar fi aminoacizii esențiali și că sunt extrem de bune pentru oameni. „În alge, și în special în cele de apă săraă, se găsesc foarte multe elemente nutritive cum ar fi aminoacizii esențiali, cam tot ceea ce se găsesc în substanțele de origine vegetală”, precizează doctor inginer Liviu Todoran, specialist în alimentație.
Studiu despre Algele Ulva
Studiul presupune monitorizarea plantelor şi a dinamicii apei sărate din Lacul Ursu timp de an. Biofizicianul, Peter Hantz este specialistul care a explorat adâncurile Lacului Ursu din Sovata. El a declarat că Ulva are nevoie de un hormon vegetal pentru a avea o dezvoltare corectă. Cu toate astea, hormonul este produs de niște bacterii care cresc în jurul lui.
Ce spun cercetătorii
„Ulva este foarte interesantă că are nevoie de un hormon vegetal să aibă o morfogeneza corectă, o dezvoltare corectă, dar aceste hormon vegetal nu este produs de el însuși ci e produs de niște bacterii care cresc în jurul lui”, declară Peter Hantz.
Cercetările care se desfasoara la Sovata cu specialiști din Ungaria, Germania şi SUA pot să fie foarte utile pentru creşterea algelor în mediul artificial, la nivel international fiind un mare interes pentru cresterea algelor. Algele Ulva se găsesc doar în România, iar cercetătorii sunt foarte interesați de ele, potrivit A3.