Evenimentul Zilei > Actualitate > Algele marine şi nucile, scut contra radiaţiilor
Algele marine şi nucile, scut contra radiaţiilor

Algele marine şi nucile, scut contra radiaţiilor

Vă puteţi proteja de efectele radiaţiilor mâncând alge şi nuci. Iodul natural se asimilează mai bine decât cel din medicamente, care poate fi toxic.

Românii pot sta liniştiţi, pentru că în ţara noastră nu a fost depistată nicio creştere a radioactivităţii mediului, iar simulările bazate pe datele disponibile până în prezent nu prevăd că norul radioactiv ar ajunge aici. Autorităţile şi medicii afirmă la unison că radiaţiile nu afectează sănătatea oamenilor şi nici nu agravează afecţiunile tiroidiene existente.

"Nici un fel de restricţie alimentară nu a fost recomandată pentru ţara noastră. Doar exportul de legume şi lapte din prefecturile japoneze apropiate de centrala nucleară de la Fukushima a fost oprit", a explicat Cristina May, medic primar igiena mediului, la Centrul Regional pentru Sănătate Publică Bucureşti, Laboratorul de Igiena Radiaţiilor Ionizante, la chatul evz.ro.

Pericolul din spanac, un mit

Dacă doriţi să vă protejaţi pentru orice eventualitate, medicii recomandă mai degrabă consumul anumitor alimente care conţin iod, în locul pastilelor de iodură de potasiu.

"Algele sunt cea mai bogată sursă de iod, urmate de nuci. Orice mineral este asimilat mai bine de organism dacă provine dintr-o sursă organică. Şi fierul este asimilat mai bine din carne decât din pastile. În plus, iodul din pastile, spre deosebire de cel din alimente, poate fi toxic", mai spune specialistul. Înlocuiţi sarea obişnuită cu sare marină, cu praf de alge, care detoxifiază organismul şi de iod, şi de cesiu şi de metale grele.

În "mica isterie" deja creată au luat naştere mituri despre alimentele aşa-zis nocive. De exemplu, s-a zvonit că spanacul şi alte legume verzi, cu precădere, reţin radiaţiile. Specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi spune că, dacă ar fi "să vină radiaţiile şi la noi", nu doar plantele ar fi contaminate, ci şi carnea şi laptele.

"Exceptând situaţia Fukushima, este o prostie să zici că spanacul, salata sau alte legume verzi acumulează radiaţii. În 1986, la Cernobâl, laptele era mult mai contaminat decât iarba. Carnea poate fi la fel de contaminată ca plantele, pentru că animalele mănâncă iarbă şi beau apă contaminată".

8 zile,
acesta e intervalul de timp în care radioactivitatea iodului se reduce la jumătate. Specialiştii spun că la un astfel de nivel nu este pusă în pericol sănătatea

AVERTISMENT

Iodul din farmacii are concentraţii infime

  • "Nu luaţi iod!", recomandă autorităţile. Iodul care se găseşte în farmacii are o concentraţie de 1.000 de ori mai mică decât ar fi nevoie în caz de necesitate.
  • Pastilele de iod tratează boli ale glandei tiroide, însă cei care le iau "degeaba" pot avea reacţii adverse: alergii, inflamarea glandelor salivare, afecţiuni digestive.
  • Dacă sunteţi îngrijoraţi, pentru măsurători de radioactivitate la nivelul tiroidei, puteţi merge la DSP Bucureşti, Laboratorul de Igiena Radiaţiilor Ionizante, Intr. Reconstrucţiei, nr. 6, 021.324.25.67