Evenimentul Zilei > Actualitate > Alexandru Rafila, despre medicamentul-minune: „Peste 100 de pacienți s-au vindecat”
Alexandru Rafila, despre medicamentul-minune: „Peste 100 de pacienți s-au vindecat”

Alexandru Rafila, despre medicamentul-minune: „Peste 100 de pacienți s-au vindecat”

Alexandru Rafila a vorbit despre tratamentul cu Remdesivir pe care americanii îl folosesc deja cu succes pe pacienții bolnavi de Covid-19.

Profesorul dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a vorbit despre medicamentul Remdesivir, care este deja testat în SUA pentru pacienții cu coronavirus, scrie Antena3.

„Medicamentul Remdesivir este un antiviral care a fost dezvoltat inițial pentru infecția cu virusul Ebola. El nu prea s-a dovedit eficace în infecția cu virusul Ebola, însă se pare că e foarte eficace în infecția cu noul coronavirus. Ce e interesant e că studiul de fază III, care întrunește 4.000 de pacienți din toată lumea, 2.400 din ei cu forme grave, a avut un prim răspuns.

Primul site care a terminat studiul clinic a fost Spitalul din Chicago, unde sunt tratați astfel de pacienți. A inclus 125 de pacienți, dintre care 113 cu forme grave, cu două excepții: au fost două decese. În rest, toți pacienții s-au vindecat într-un interval nu mai lung de o săptămână”, a declarat Rafila.

„Durata tratamentului a fost scurtă. Se testează două scheme terapeutice, una de cinci zile, alta de zece zile, pentru a se vedea care e schema optimă. E posibil să existe și o recomandare intermediară la sfârșit”, a mai spus acesta.

„E primul medicament care sperăm să fie aprobat ca medicament al cauzei, al infecției. Celelalte medicamente pe care le folosim în momentul de față sunt mai puțin legate de replicarea virală, de înmulțirea virusului. Mai degrabă sunt implicate în reducerea efectelor infecției, cum este Hidroxiclorochina. În paralel se testează și alte antivirale, unele dintre ele provin din Japonia, China. Cred că la toate aceste tratamente antivirale ar trebui să avem un răspuns începând din toamnă. Atunci cred că Remdesivirul ar putea să fie deja autoritzat și să fie fabricat”, a mai spus Alexandru Rafila.