Românii vor protesta, luni, 10 ianuarie, în fața Ministerului Sănătății, condus de medicul și politicianul social-democrat Alexandru Rafila. Cetățenii sunt nemulțumiți de restricțiile impuse de autorități în încercarea de a limita efectele valului cinci al pandemiei, declanșat de tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2.
Protest în fața Ministerului Sănătății. Românii își vor exprima supărările cu privire la noile restricții stabilite pentru populație și care au intrat în vigoare săptămâna trecută.
Protest la Ministerul Sănătății. Se vrea capul lui Alexandru Rafila
Grupurile de manifestanți ce s-au organizat pentru a protesta în fața clădirii instituției guvernamentale susțin că drepturile le sunt încălcate și reproșează conducerii țării că nici în această perioadă nu găsesc la farmacii antivirale pentru tratarea bolii COVID-19.
Protestatarii vor solicita și demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, de ale cărui măsuri sunt nemulțumiți.
Valul cinci bate la ușă. Omicron va deveni predominantă
Valul cinci al pandemiei va cuprinde în curând întreaga țară. Tulpina Omicron, mult mai transmisibilă decât variantele virusului SARS-CoV-2 cu care ne-am confruntat anterior, va deveni predominantă. Potrivit estimărilor specialiștilor din sănătate, acest lucru se va întâmpla în una, două săptămâni.
„Urmează o perioadă și mai dificilă. Dată fiind distribuția relativ uniformă a probelor identificate cu Omicron (...), pare că deja asistăm la o transmitere comunitară semnificativă”, a comentat Mihai Marcu, președinte & CEO MedLife, situația epidemiologică din România.
Avem noi restricții. Nu orice mască mai este acceptabilă
Pentru a combate răspândirea virusului SARS-COV-2 și pentru a limita o eventuală amploare a valului cinci al pandemiei de coronavirus, autoritățile române au stabilit miercuri, 5 ianuarie, noi restricții pentru populație.
Astfel, „pentru preîntâmpinarea afectării activității autorităților/operatorilor economici deținători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaților, desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate”, se arată în hotărârea CNSU.
Când se închid magazinele și restaurantele
De asemenea, programul de activitate pentru operatorii economici a fost limitat. Autoritățile au decis ca magazinele și restaurantele să fie deschise doar până la ora 22.00.
La o rată de incidență de sub 1 la mia de locuitori, activitățile vor fi permise spre desfășurare la o capacitate de 50% pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală și/sau care prezintă un test negativ COVID-19.
La atingerea unei rate de incidență de peste 3 la mia de locuitori, capacitatea de desfășurare a activităților va fi limitată la 30%, potrivit hotărârii CNSU.
Concertele și evenimentele organizate în aer liber se vor desfășura cu cel mult 500 de participanți. La mitinguri vor putea lua parte doar 100 de persoane.