Fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, demis din funcție de Florin Cîțu, i-a răspuns premierului, vineri, 20 august, după ce acesta a comunicat că proiectul privind „E-factura” va fi finalizat la data de 1 septembrie. Alexandru Nazare a subliniat că au existat diferența de viziunea asupra implementării unor proiecte.
Fostul ministru al Finanțelor îl atacă pe Florin Cîțu, comunicând că „marota “întârzierilor” din prima parte a anului” a revenit. Alexandru Nazare spune că, în realitate, nu este vorba despre întârzieri, ci despre diferențe de viziune asupra implementării unor proiecte. Fostul ministru subliniază că a avut motive întemeiate pentru a riposta împotriva acestora.
Alexandru Nazare îi răspunde lui Florin Cîțu. Ce spune despre afacerea Băncii Naționale de Dezvoltare
„Operaționalizarea Băncii Naționale de Dezvoltare (BND) este prevăzută pentru 2025, în varianta în care se creează o structură nouă, de la zero. Aceasta este varianta susținută de Florin Cîțu în mandatul de ministru de finanțe din 2020. Totuși, ținând cont de rolul strategic pe care BND l-ar putea juca în PNRR (Polonia intenționează să utilizeze BGK pentru zona de credite din PNRR), avantajele unei operaționalizări rapide ar fi multiple.
De altfel, am pregătit încă din luna iunie un memorandum care conținea și varianta rapidă de înființare a BND pe o structură deja existentă (EXIMBANK), cu avantaje din punct de vedere logistic și financiar, pe care urma să o prezint la Bruxelles pe 12-13 iulie a.c.
În acest caz, discutăm despre alternative avantajoase pentru România, despre soluții și nicidecum despre “întârzieri”. O decizie în Guvern asupra modalităților de înființare a BND este obligatorie, cel puțin din punctul meu de vedere.
Motivul pentru care Nazare a refuzat transformarea „E-facturii” în Parteneriat Public Privat
“E-factura” exista doar în stadiu de “fișă de proiect” când am preluat mandatul de ministru al finanțelor. Acest proiect a fost pregătit (arhitectură, soluție tehnică), a fost negociat și a primit 20 de mil de euro alocare financiară în PNRR (aprilie-mai). Este adevărat că nu am fost de acord cu transformarea acestuia în PPP (Parteneriat Public Privat), pentru că nu existau garanții suficiente că datele de facturare generate de companiile românești nu vor fi utilizate de operatorii privați în scopuri comerciale și pentru că finanțarea era deja asigurată prin PNRR. Ar fi o veste foarte bună și m-aș bucura dacă prima etapa a proiectului va fi finalizată la 1 septembrie, așa cum a promis premierul astăzi”, a transmis, pe Facebook, Alexandru Nazare.
Fostul ministru a avut un mesaj și pentru noul reprezentant al Finanțelor, despre care spune că are o misiune onorantă, dar dificilă, respectiv în privința scăderii deficitului. „Aceasta este prima sarcină primita astăzi chiar de la premier, cel care a prezentat în calitate de ministru interimar de finanțe o propunere de rectificare în care deficitul nominal nu mai este 80 miliarde lei așa cum era prevăzut, ci 83,7 miliarde lei.
Așadar, deficitul în termeni nominali crește cu 3.7 miliarde lei (aproximativ 755 mil EUR), 0.3% PIB, în ciuda faptului că prognoza anuală de creștere economica a fost revizuită la 7%. Această sumă va trebui împrumutată suplimentar în această toamnă în ipostaza în care propunerea de rectificare este aprobată în forma actuală”, a conchis Alexandru Nazare, fost ministru al Finanțelor.