Evenimentul Zilei > Actualitate > Alexandru Arşinel, actor şi director al Teatrului de Revistă: „Primele succese îţi pot deturna gândirea”
Alexandru Arşinel, actor şi director al Teatrului de Revistă: „Primele succese îţi pot deturna gândirea”

Alexandru Arşinel, actor şi director al Teatrului de Revistă: „Primele succese îţi pot deturna gândirea”

Duminică, sărbătoreşte 50 de ani de carieră într-un show la Sala Palatului.

Alexandru Arşinel, împreună cu Marina Voica, se serbează pe scenă, duminică, la Sala Palatului de la ora 19.30, printr-un spectacol, împreună cu Stela Popescu, Florin Piersic, Angela Similea şi mulţi alţii. Biletele costă între 50 şi 150 de lei.
EVZ: Ce pregătiţi pentru spectacolul de duminică?
Alexandru Arşinel:
În clipa de faţă, încă nu m-am gândit. Trebuie să se întoarcă Stela din Kuweit şi să mă sfătuiesc cu ea pentru un moment al nostru. Spectacolul are o distribuţie extrem de generoasă şi niciodată ca actor nu mi-a plăcut să obosesc publicul. Îmi face plăcere să particip atât cât o impune distribuţia spectacolului.
Cum a fost să lucraţi cu un tânăr regizor, Radu Jude, la "Toată lumea din familia noastră"?
În primul rând am avut o surpriză extrem de plăcută prin întâlnirea cu regizorul Jude, care mi se pare un băiat foarte talentat, cu mult bunsimţ, care nu iese din ceea ce gândeşte el despre un anumit rol, chiar dacă tu, ca interpret, ai anumite reţineri sau te poţi încăpăţâna în a-ţi menţine o anumită idee.
Reuşeşte să te ducă pe drumul pe care şi-l doreşte şi nu regret absolut deloc că la un moment dat m-am lăsat dus de indicaţiile lui. Ca rol mi se pare unul cu o tentă dramatică, uşor dramatică, rolul unui tată din zilele noastre, care-şi iubeşte foarte mult fiul şi nepoata şi care e bântuit de durerile pe care ţi le poate aduce un divorţ.
Ce sfaturi aveţi pentru tinerii actori?
Ştiu eu, e greu să-ţi asumi responsabilitatea de a da sfaturi, pentru că fiecare generaţie vine cu noi gânduri vizavi de situaţia la un moment dat. Fiecare generaţie are alte şi alte aspiraţii. Dar legat de experienţa mea de viaţă, este ca atunci când îţi alegi un drum, să nu renunţi la el indiferent de curbele sau obstacolele care ţi se ivesc.
În acelaşi timp să nu ţii cont, la modul determinant de primele succese sau primele insuccese. Ele îţi pot deturna gândirea şi percepţia vizavi de ce înseamnă viaţa în general. Fiecare reuşită trebuie luată ca atare şi mers mai departe. Să nu te cantonezi într- o singură reuşită sau într- o nereuşită şi să intri pe o pantă care nu poate duce decât la un sfârşit nesigur.
Nepoţii dumneavoastră au veleităţi de artişti?
Nu-mi dau seama. Copiii cochetează, le face plăcere. Nici pe copiii mei nu i-am încurajat în această direcţie. E o meserie foarte grea şi dacă nu ai datele şi ambiţia necesare, e mai bine să nu o faci.
Cei mici ce vă spun când vă văd la televizor?
Cel mic, Rareş, se opreşte. Vorbeşte mai greu, are trei ani, se uită la TV şi zice: "Bubu, bubu!" Mă recunoaşte, mai ales că apar destul de des cu reclama de la farmacie şi tresare imediat, se uită. Maria, care e în clasa I, s-a obişnuit deja, ştie.
Verifică tot la teatrul său
Deşi are încredere în colegii săi, Arşinel spune că nu-i scapă niciun detaliu în ceea ce priveşte spectacolele de la "Constantin Tănase".
"Sunt înconjurat de o echipă de oameni profesionişti. Dar îmi face plăcere şi mă simt obligat să verific în general cam tot ce se întâmplă în jur, să nu am surpriza unor neplăceri. Stau de vorbă cu partenerii, cu cei din conducere, cu actorii. Chiar mi-am făcut un obicei să lucrez cu actorii partea de proză, să-i ajut să intre puţin mai repede în ceea ce înseamnă tainele musicalului, ale revistei, ale divertismentului. În general nu prea-mi scapă multe lucruri de sub observaţie."
CARTE DE VIZITĂ

ALEXANDRU ARŞINEL, actor

  • S-a născut pe 4 mai 1939, la Dolhasca, judeţul Suceava.
  • A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" în 1962.
  • Este directorul Teatrului de Revistă "Constantin Tănase".
  • În 2002 a primit un premiu special UNITER, împreună cu Stela Popescu. 

"E o meserie foarte grea şi dacă nu ai datele şi ambiţia necesare, e mai bine să nu o faci."
Alexandru Arşinel

50 de ani de carieră
împlineşte anul acesta Alexandru Arşinel