Alex Dima: "Am reuşit să schimbăm mentalităţi"

Alex Dima: "Am reuşit să schimbăm mentalităţi"

Reporterii emisiunii "România, te iubesc", de la Pro TV, vorbesc despre rolul pe care îl au.

Copii abandonaţi, zone defavorizate din România, abuzuri sau corupţie sunt printre subiectele pe care "România, te iubesc!" le propune.

Anca Nastasi, Alex Dima, Paula Herlo, Rares Nastase, Toni Dohotariu, Cristian Leonte şi Cosmin Savu sunt reporterii care vin, în fiecare duminică, cu noi subiecte.

În 6 martie, de la ora 18.00, în noua ediţie a emisiuni, câştigătoarea Premiului Emmy, Paula Herlo, face o anchetă despre România, ţara din UE cu cei mai mulţi copii abandonaţi. În aceeaşi ediţie, Rareş Năstase vine cu un reportaj despre zonele defavorizate din ţară.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Am reuşit să schimbăm mentalităţi"

EVZ: Reportajele au reuşit să schimbe ceva?

Alex Dima: Ei, aici e mai greu. Noi nu suntem nici poliţişti, nici politicieni cu putere de decizie, nici doctori. Rolul nostru este să atragem atenţia asupra unor situaţii, să le aratăm oamenilor lucruri şi fapte la care nu toţi au acces. Cred, în primul rând, că am reuşit să schimbăm din mentalitate, să-i determinăm pe oameni să ia atitudine.

Anca Nastasi: Da, categoric da, semnalele primite de la telespectatori sunt extraordinare, mă bucur enorm că avem tot mai mulţi telespectatori şi chiar dacă - eu personal - nu mă pot mândri că am schimbat vreo lege, sunt mândră că am ridicat ştacheta în ceea ce priveşte aşteptările publicului atunci când se uită la televizor.

Paula Herlo: Campaniile Ştirilor Pro TV au schimbat multe situaţii în bine. Există o lege privind protecţia animalelor, Registrul Donatorilor Onorifici de Celule Stem va începe curând să asigure transplantul cu celule stem de la donatori neînruditi şi în ţara noastră...

Rareş Nastase: În urma campaniei "Există viaţă după cutremur", autorităţile au decis să limiteze intrarea în legalitate a dezvoltatorilor care construiesc haotic, fără să respecte normele în vigoare. (...) În urma campaniei "România, să fii sănătoasă" autorităţile au decis reconversia unor spitale. Din păcate, trebuie să stai în permanenţă cu ochii pe autorităţi, să revii pe aceleaşi subiecte, dacă vrei ca demersul jurnalistic să aibă succes, adică responsabilii... să-şi schimbe şi năravul, nu numai părul!

Toni Dohotariu: Lumea n-am schimbat- o, guverne n-am dat jos, demisii în lanţ n-au fost. Nici nu suntem genul de ţară în care aşa ceva să se întâmple. Însă toate reportajele mele au avut feedback puternic, semn că lumea este interesată să înţeleagă mai bine ce se întâmplă în jurul ei, de ce se întâmplă şi cum ar trebui să fie de fapt. E ca şi cum îi pui României o oglindă în faţă şi o obligi să se uite în ea.

Cosmin Savu: Este o întrebare pe care o primim mereu - "aţi arătat neregulile, minciuna, hoţia, şi ce? S-a schimbat ceva?". Eu cred cu tărie că fiecare reportaj pe care îl fac schimbă ceva în bine. Asta face parte din misiunea noastră, să "lătrăm" şi să prezentăm defectele societăţii chiar dacă aparent nimic nu se schimbă. Nu este corect să nu credem în îndreptarea şi repararea greşelilor. Dacă nu aş fi crezut în asta, aş fi emigrat de mult sau m-aş fi călugărit. Copilul meu merită o societate mai bună, iar eu nu fac decât să mă lupt pentru asta cu armele pe care le am la dispoziţie. Asta ar trebui să facă toţi românii...