Aleșii poporului, în vacanța (bine)meritată. Cu ce proiecte se laudă și ce regrete au la final de an

Sursa foto: Parlamentul RM

Republica Moldova. Deputații au intrat în vacanță, după ce au făcut totalurile sesiunii de toamnă-iarnă. Unii aleși ai poporului se laudă cu zeci de proiecte propuse și aprobate, iar alții, în special cei din opoziție, declară că majoritatea parlamentară le-a ignorat inițiativele.

Deputații au făcut totalurile

Deputații au fost întrebați de jurnaliștii TV8 care sunt proiectele cele mai importante votate în 2024.

„Am scos monopolul Gazprom-ului asupra sistemului nostru de transportare a gazelor naturale. Cred că asta este important este unul din lucrurile care le-am aprobat. Evident că noi am depus multe eforturi să luăm decizii cât mai bune în interesul cetățenilor. Dar se poate și mai bine. Cred că la anumite proiecte ar trebui să avem mai multe consultări publice, aici trebuie să lucrăm mai mult”, a răspuns deputatul PAS, Radu Marian.

„Toate au fost importante, acum să scot ceva în evidență îmi este greu, dar toate au contribuția lor mică, mare și cele privind armonizarea legislației în procesul de integrare europeană, toate sunt bune haideți să nu fac acum discriminare”, a declarat speakerul Igor Grosu, pentru aceeași sursă.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu. Sursa foto: moldova1.md

De altă parte, aleșii din opoziția parlamentară s-a declarat nemulțumiți că inițiativele lor nu prea au fost susținute.

„Opoziția a înaintat sute de inițiative, sute de proiecte, care nu au fost puse nici în ordinea de zi pentru dezbateri, nu că să fie adoptate. Nesatisfăcătoare, problemele vitale ale țării noastre nu au fost puse în capul mesei”, a comentat fostul președinte Vladimir Voronin.

Osteneala aleșilor poporului, evaluată de experți

Experții Promo-LEX au evaluat munca deputaților în perioada august 2023 – iulie 2024. La numărul de proiecte inițiate sunt cap de serie aleșii PAS, însă Guvernul a reușit să înscrie aproape o egalitate din acest punct de vedere.

Datele colectate și analizate arată o scădere semnificativă atât în numărul, cât și în ponderea proiectelor legislative inițiate de deputați.

„Această tendință este evidentă prin reducerea ponderii proiectelor deputaților de la 55,5% la 47,9% și prin diferența numerică de 37 de proiecte între cele inițiate de Guvern și cele propuse de parlamentari. Acest aspect este considerat pozitiv, conform principiului că executivul ar trebui să aibă un rol central în inițierea legilor”, se arată într-un comunicat Promo-LEX.

Deputații PAS din Parlament continuă să se afle în fruntea clasamentului atât prin numărul, cât și prin rata de promovare proiectelor de lege.

„Opoziția parlamentară nu a reușit să promoveze niciun proiect de lege semnat exclusiv de membrii săi. Totuși, au existat situații în care proiectele opoziției au fost adoptate, acestea fiind comasate cu inițiativele majorității. Cei mai activi deputați în calitate de autori și coautori au fost din partea fracțiunii PAS. În top se află Igor Chiriac (19 proiecte), urmat de Veronica Roșca (18) și Lilian Carp (17). Tatiana Cunețchi (BCS) este singura reprezentantă a opoziției care figurează printre cei mai activi autori de proiecte de lege. Un aspect notabil este numărul mare de proiecte individuale înregistrate de Alexandr Trubca (PAS) – 11, și Olesea Stamate (PAS) – 7”, mai notează experții.

Sursa foto: Promo-LEX