Evenimentul Zilei > Politica > Aleşii locali condamnaţi cu suspendare îşi păstrează funcţia, a decis Senatul
Aleşii locali condamnaţi cu suspendare îşi păstrează funcţia, a decis Senatul

Aleşii locali condamnaţi cu suspendare îşi păstrează funcţia, a decis Senatul

Aleşii locali - primari, consilieri locali, consilieri judeţeni, preşedinţi de Consilii Judeţene - nu îşi mai pierd mandatul dacă sunt condamnaţi definitiv cu suspendare, aşa cum prevede acum legea, ci doar dacă sunt condamnaţi la închisoare cu executare.

Senatul a respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui pe marginea acestui proiect.

Potrivit textului adoptat de senatori, în cazul primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene mandatele încetează la o condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiuni de corupţie prevăzute la art. 289-290 din Codul penal.

Preşedintele Klaus Iohannis arăta, în cererea de reexaminare, că modificarea legii privind statutul aleşilor locali în forma transmisă la promulgare ar putea afecta lupta împotriva corupţiei, precum şi eficienţa cadrului legislativ în materie de integritate.

Social-democratul Şerban Nicolae a arătat, însă, că, atunci când pronunţă sentinţa, judecătorul ia în calcul toate situaţiile şi decide dacă persoana respectivă poate sau nu să aibă interdicţie pentru exercitarea anumitor activităţi.

Senatul este for decizional în acest caz.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.