Evenimentul Zilei > International > Alerta în Europa. Rusia și SUA apelează la artileria grea. Decizie luată în secret
Alerta în Europa. Rusia și SUA apelează la artileria grea. Decizie luată în secret

Alerta în Europa. Rusia și SUA apelează la artileria grea. Decizie luată în secret

Europa este prinsă la mijloc într-un „război” mai puțin cunoscut între SUA și Rusia. O arată cifrele statistice, iar strategiile abordate de ambele forțe arată o luptă acerbă pentru supremație.

La sfârșitul anului 2017, SUA a devenit exportator net de gaze naturale, piața vizată fiind americană. Prin această mișcare Rusia a început să piardă supremația pe piața de gaze naturale din Europa. 

Exporturile de gaze americane în Europa au crescut cu 58% în prima jumătate a anului 2018, iar SUA ar putea câștiga detașat din această mișcare, în condițiile în care Europa oricum își dorește să se desprindă de gazele rusești, potrivit Digi24.ro.   

Tot anul trecut, președintele Uniunii Europene Jean-Claude Juncker și președintele american Donald Trump au în cheiat un pact de consolidare a cooperării strategice dintre SUA și UE în domeniul energiei, UE dând asigurări că va importa mai mult gaz natural din SUA.  

Astfel, doar în luna octombrie anul trecut un sfert din gazul american a ajuns pe piața europeană. 

Pe de altă parte, Rusia rămâne încă o amenințare pe piața gazelor naturale. Astfel, anul trecut țara lui Putin a fost cel mai mare exportator de gaze naturale către UE. Astfel, peste 75% din exporturile de gaze naturale ale Rusiei au ajuns în statele membre.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: