Noi măsuri de carantină se aplică celor care vin din nordul Franței și din Spania, zona Madrid. Aceste măsuri sunt luate după ce valul de români venit din Italia a luat prin surprindere autoritățile, care nu au știut să-l gestioneze corect.
Noi măsuri de prevenire a extinderii coronavirusului au fost luate aseară, după cum a anunțat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătar.
Acesta a explicat la RRA ce înseamnă și care sunt zonele pentru care se va extinde carantina:
"Înseamnă că vom extinde și zona galbenă, și zona roșie. Zona roșie va cuprinde va cuprinde și nordul Franței, Madridul, iar restul din Franța, Germania și Spania, va fi zonă galbenă. Adică cei care vor veni de acolo vor avea, în țară, regim de izolare la domiciliu, pentru cei din zona galbenă, iar pentru cei din zonele roșii, carantină instituţionalizată.
RRA: Adică de mâine, asta e o ştire, de mâine, cine vine din nordul Franței și din Madrid, intră automat în carantină?
Nelu Tătaru: Urmează ca mâine dimineață să facem şi acest ordin în care să lărgim aria care să cuprindă definiția de caz."
Potrivit RRA, în Spania, "criza coronavirusului este din ce în ce mai gravă, iar spitalele din Madrid se pregătesc pentru cazuri numeroase de pacienți infectați. Operațiile programate și consultațiile externe au fost amânate, iar personalul și toate resursele sunt mobilizate pentru a face față epidemiei.
De mâine (azi - n.n.), sute de mii de elevi și studenți rămân acasă, timp de două săptămâni, deoarece școlile și universitățile se închid în regiunile Madrid și La Rioja, precum și în provincia Álava din Țara Bascilor."
România intră în Scenariul 2 de gestionare a epidemiei cu coronavirus elaborat de Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor, o agenție a Uniunii Europene.
Scenariul 2 presupune adoptarea în continuare a măsurilor de control a adunărilor publice și a cursurilor școlare, dar și faptul...
Scenariul 2 presupune adoptarea în continuare a măsurilor de control a adunărilor publice și a cursurilor școlare, dar și faptul că planul pentru epidemii va trebui pus în funcțiune, iar sistemul de sănătate pregătit pentru o creștere masivă a numărului de pacienți infectați cu COVID-19.
În plus, va fi necesar să fie evaluat planul de urgență în astfel de situații, iar populația monitorizată, pentru a se asigura comunicarea corectă a măsurilor impuse și răpunsurile oferite de oameni.
În cazul în care numărul infecțiilor din România va crește, autoritățile vor trebui să pună la dispoziție mai multe paturi în spitale, comparativ cu 10% din cele de la Terapie Intensivă, existente acum. Dacă infecțiile vor crește, pacienții asimptomatii sau cu forme ușoare ale bolii vor fi tratați acasă.
Ieri în Parlamentul european s-a discutat despre această situație.
Nicolae Ştefănuţă, deputat USR a declarat la finalul dezbaterilor: "Azi avem nevoie de stocuri comune de medicamente şi de echipament medical, de mobilizare a personalului medical din Uniune, în zonele cele mai afectate, dar avem nevoie de leadership, de diseminare rapidă a informațiilor de încredere. Răspunsul la criza actuală nu este să limităm exporturile, răspunsul nu este 'scapă cine poate'. Criza aceasta ne privește pe toți și din ea nu putem ieși decât împreună".
Din informațiile noastre deja în București și în marile orașe din țară este restricționată internarea în spitale, fiind primite doar cazurile care necesită spitalizare imediată. Se încearcă eliberarea unui număr cât mai mare de paturi pentru viitori bolnavi.