Evenimentul Zilei > Actualitate > ALERTĂ! Risc mare de avalanșă. Turiștii, sfătuiți să nu se aventureze pe trasee montane
ALERTĂ! Risc mare de avalanșă. Turiștii, sfătuiți să nu se aventureze pe trasee montane

ALERTĂ! Risc mare de avalanșă. Turiștii, sfătuiți să nu se aventureze pe trasee montane

Serviciul Public Județean Salvamont Prahova a atras atenția că există un risc crescut de avalanșă la altitudini de peste 1800 de metri, din cauza ninsorii abundente din ultimele zile.

Există un risc de avalanșă de gradul 4, pe o scară de la 1 la 5, în zona montană din județul Prahova, la altitudini de peste 1800 de metri, se arată într-un comunicat al serviciului Salvamont, transmis de primăria Prahova, potrivit Agerpres.ro

La altitudini mai joase riscul de avalanșă este de gradul 3, se mai arată în comunicat.

"Stratul nou de zăpadă este puțin stabilizat și cu coeziune slabă cu cel aflat dedesubt. Pe văi sunt depozite însemnate, declanșarea avalanșelor este posibilă chiar și la slabe supraîncărcări, pe pante suficient de înclinate, fiind posibile și declanșări spontane", potrivit comunicatului.

Salvamontiștii reamintesc, de asemenea, că toate traseele montane interzise în sezonul de iarnă din Munții Bucegi, Baiului și Ciucaș rămân închise.

"Sfătuim turiștii să nu se aventureze în aceste zone, pentru a evita riscurile inutile, iubitorii muntelui putând face drumeții pe traseele marcate aflate la baza muntelui deschise tot timpul anului", precizează Salvamont.

Avalanșa care a avut loc sâmbătă în masivul Retezat a fos declanșată tocmai de grupul victimelor, observațiile făcute de salvamontiştii din Hunedoara indicând faptul că zăpada a luat-o la vale din dreptul potecii pe care circulau cele șapte persoane. 

Citește și „Cel mai greu a fost să-i conving pe părinți să-și abandoneze copiii decedați!” Mărturiile cutremurătoare ale salvatorului din Retezat