ALERTĂ. Registrul Naţional de Transplant sub tirul hackerilor. 1.400 de atacuri cibernetice într-o singură zi

Registrului Naţional de Transplant este supus zilnic unor atacuri cibernetice fără precedent, potrivit directorului Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac. Afirmaţia sa este susţinută de cea a lui Victor Zota care a precizat că într-o singură zi au fost înregistrate 1.400 de astfel de atacuri.

"Am fost informaţi că sunt zeci de atacuri cibernetice la acest registru. O echipă de IT monitorizează acest Registru Naţional de Transplant. Această echipă face faţă şi contracarează toate aceste atacuri cibernetice", a declarat Radu Deac în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit preşedintelui Fundaţiei pentru Transplant, Victor Zota, Registrului Naţional de Transplant a fost atacat chiar şi 1.400 de ori într-o singură zi.

"Apogeul l-am atins acum vreo doi ani de zile, 1.400 de atacuri într-o zi. Acum câtva timp au reuşit să ni-l blocheze pentru câteva ore, vreo şase ore a fost blocat. Avem o echipă de IT-işti excepţională, care a reuşit să rezolve situaţia. Nu s-a reuşit să se intre vreodată în registru nostru şi nu cred că se va reuşi vreodată. 50 - 60 sunt în fiecare zi", a menţionat Zota.

Directorul programului de transplant din Bihor, Carmen Pantiş, a menţionat, în cadrul conferinţei dedicate Zilei Naţionale a Transplantului, că numărul donatorilor s-a înjumătăţit în ultimul an.

"Anul 2018 nu ne aduce veşti mai bune, deoarece până la finele lunii mai există 24 de donatori reali. Sperăm ca acest concept de moarte cerebrală echivalent cu moartea să fie foarte bine înţeles atât de mass media, cât şi de populaţia care are o rudă declarată în moarte cerebrală şi sper ca numărul de donatori în ţară să crească până la finalul anului 2018. Numărul de pacienţi care sunt pe listele de aşteptare este foarte mare. Sunt peste 3.000 de pacienţi pe listele de aşteptare pentru rinichi, peste 600 la ficat, 200 la cord. Există mai mult de 40 pacienţi de aşteptare pentru transplant pulmonar", a spus Pantiş.