Scăderea temperaturilor care au loc toamna conduce la agravarea unor boli cronice iar măsură ce afară se răcește, unele boli „uitate“ își pot face acum apariția
Reumatismul
Modificările condițiilor meteorologice provoacă, simptomele reumatismului care afectează mai ales persoanele vârstnice, cum ar fi durerile de picioare, durerile articulațiilor și durerile de spate, potrivit doc.ro. Umezeala și aerul rece de toamna duc la o agravare a bolilor cronice ale sistemului musculo-scheletic iar pentru a evita astfel de probleme trebuie adoptat un stil de viață sănătos și urmată o dietă care să nu conțină alimente sărate.
Acneea
Acneea este o boală inflamatorie care apare atunci când glandele sebacee ale pielii sunt infectate. O schimbare bruscă a temperaturii, lipsa de vitamine și minerale, un stil de viață sedentar și lipsa plimbărilor în aer curat sunt principalele cauze ale agravării simptomelor bolilor. Pentru a evita aceste lucruri, trebuie aleasă o dietă echilibrată și alimente sănătoase, care să nu agraveze acneea.
Durerea de gât
Toamna, sistemul imunitar este mai afectat decât în alte anotimpuri, așa că este posibil că să se răcească mai ușor. Modificările de temperatura din lunile de toamna,plus vântul puternic, pot face că anumite tipuri de virusuri să se reproducă mai mult. Dacă sănătatea e neglijată, rezistență organismului în față bolilor poate fi redusă, iar din această cauza, se pot instala bolile inflamatorii, în special artrită și pot apărea durerile în gât. Simptomele durerii în gât pot include: gâtul umflat, senzația de rece, febra, durere de cap, greață, amigdalele se umflă. Pentru a preveni neplăcerile cauzate de durerea de gât, trebuie consultul medicului, pentru că el poate recomandă cele mai bune metode de prevenție.
Insuficientă cardiacă
Toamna, persoanele cu probleme ce țin de funcționarea inimii vor avea un risc crescut de boli cardiovasculare. Asta pentru că atunci când vremea se schimbă brusc, organismul trebuie să se lupte pentru a se adapta la schimbările climatice, iar această „lupta” poate să suprasolicite sistemul cardiovascular, având consecințe grave asupra inimii, cum ar fi insuficientă cardiacă. Pentru a preveni bolile cardiovasculare, ar trebui să se mănânce multe legume, fructe și peste, să se limiteze consumul de grăsimi dăunătoare, să se facă exerciții fizice în mod regulat pentru a regla funcționarea sistemului cardiovascular.