Alertă pentru zeci de mii de români: Riscați să pierdeți tot! Ce este „Mașina din Germania”

Descarcă declarația pe propria răspundere și adeverința angajator. Model pentru 2021

O nouă înșelătorie, „Mașina din Germania”, face numeroase victime în rândul românilor care vor să-și aducă autoturisme din străinătate.

Înșelătoria numită „Mașina din Germania” este foarte simplă, însă numărul victimelor, în creștere, a atras atenția polițiștilor care, la rândul lor, îi avertizează pe cei care ar putea pica în plasa escrocilor.

Păcăleala îi vizează pe cetățenii care își achiziționează autoturisme second-hand, din străinătate, din țările vest-europene și care nu au cum să le aducă în țară. Escrocii publică pe site-urile de anunțuri sau în presă, la mica publicitate, anunțuri în care se prezintă drept reprezentanți ai unor firme specializate în transporturi care se oferă să aducă în țară mașina achiziționată. La telefon, aceștia dau asigurări că dețin tot ceea ce au nevoie, platforme auto, camionete de transport etc. pentru ca autoturismul să ajungă în țară în cele mai bune condiții.

Persoana trebuie să plătească în avans pentru acest serviciu, iar sumele merg de la câteva sute la câteva mii de euro. De bună credință, oamenii plătesc și așteaptă să le vină mașina în fața porții. Doar că, aceasta întârzie, iar transportatorii escroci nu mai dau nici un semn de viață. Cu greu răspund la telefon și inventează tot felul de scuze, ba că s-a defectat platforma, ba că mașina nu a fost livrată, ba că șoferul s-a îmbolnăvit și nu este altul disponibil etc.

Escrocii rămân nepedepsiți

În cele din urmă, după mai multe astfel de amânări, omul își dă seama că a fost păcălit și, dacă suma și dorința de a o recupera sunt suficient de mari, apelează la poliție. De multe ori, neîncrezător în autorități, cetățeanul se lasă păgubaș. Pe aceștia din urmă se bazează escrocii atunci când acționează.

În scenariul în care victimele depun plângere, iar polițiștii încep cercetările, escrocii acuză o neînțelegere, îi despăgubesc pe naivi și îi determină să-și retragă plângerile. Apoi, după ce au scăpat de polițiști o iau de la capăt căutând un alt „fraier”.

De aceea, polițiștii îi sfătuiesc pe toți cei care au nevoie de genul acesta de cărăușie și transport pentru autoturisme să apeleze doar la persoane cunoscute și să dea dovadă de vigilență atunci când li se cere să trimită banii în conturile unor persoane necunoscute. De asemenea, mai recomandă polițiștii, înainte de a accepta o astfel de tranzacție, este bine să se informeze în legătură cu cel la care apelează, să se asigure că are de-a face cu o firmă de transport reală.