Evenimentul Zilei > Social > Alertă pentru toți părinții: Se dau bani de la stat! Care sunt condițiile
Alertă pentru toți părinții: Se dau bani de la stat! Care sunt condițiile

Alertă pentru toți părinții: Se dau bani de la stat! Care sunt condițiile

Părințîi vor putea cere bani de la stat pentru a angaja bonă pentru copii, potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat

Părinții vor putea cere bani de la stat pentru a angaja o bonă care să aibă grijă de copil, până la vârsta de trei ani, potrivit avocatnet.ro.

Suma acordată de stat diferă, fiind stabilită în funcție de veniturile nete în familie, dar și de alte condiții.Propunerea legislativă a fost adoptată tacit de Senat, după ce a trecut termenul legal de dezbatere al acesteia. Următorul pas este dezbaterea proiectului de lege în Camera Deputaților, care este for decizional.

Inițiatorii proiectului doresc să ii sprijine pe cei care vor să revină mai repede la muncă, dar nu au cu cine să lase copiii mici acasă.Inițiatorii au propus acordarea unor ajutoare bănești pentru „angajarea” unor bone. În funcție de  veniturile nete ale părintelui singur sau a părinților, cuantumul acestui sprijin material va fi diferit. Nu se vor acorda ajutoare în cazul în care veniturile nete per membru de familie  depășesc 3.500 de lei ,la stabilirea acestor venituri nete fiind scoase din calcul ajutoarele sociale de orice fel sau alocațiile.

Ajutorul va fi între 250 și 710 lei și se va acorda lunar, până când copilul împlinește trei ani sau până când intră în sistemul de creșă. Obținerea banilor presupune însă ca părinții să îndeplinească niște condiții suplimentare în afară de cea legată de un anumit venit.De exemplu, ei vor trebui să facă dovada că sunt angajați cu normă întreagă (mai puțin cei încadrați cu handicap grav/accentuat), că desfășoară activități independente (PFA, întreprindere individuală), că sunt funcționari sau exercită o funcție de demnitate publică (vor fi acceptați însă și șomerii înregistrați la autorități care nu au refuzat locuri de muncă de la agenții). Un alt criteriu important este ca cei mici să nu fie înscriși la creșă, să nu fi fost refuzați la creșă sau retrași. Acordarea ajutorului se va face în baza unei lungi liste de documente, depuse la direcțiile teritoriale de asistență socială .

Profesia de bonă e reglementată la noi în țară de câțiva ani. Singurele două moduri în care pot lucra bonele în țara noastră sunt fie pe cont propriu, caz în care încheie ele contracte de prestări servicii cu părinții fie că angajate ale unor firme de specialitate.