Alertă OMS! O boală misterioasă lovește copiii, unii au avut nevoie de transplant de ficat

Photo 117876630 © Kowniewping | Dreamstime.com

Oficialii din domeniul sănătății din mai multe țări investighează cazuri misterioase de boală hepatică severă la copii și cred că ar putea fi legată de un tip de virus asociat de obicei cu răceala. Marea Britanie a investigat cel puțin 74 de cazuri în care copiii au suferit de hepatită sau inflamație hepatică, a anunțat vineri Organizația Mondială a Sănătății. Trei cazuri similare în Spania și câteva în Irlanda sunt investigate, a spus OMS.

Hepatita inseamna inflamatia ficatului. Cand ficatul este inflamat sau distrus, functia acestuia poate fi afectata. Consumul excesiv de alcool, toxinele, unele medicamente sau anumite afectiuni pot sa provoace hepatita. Totusi, hepatita este frecvent provocata de un virus – virusul hepatitei A, virusul hepatitei B sau virusul hepatitei C. Ficatul procesează nutrienții, filtrează sângele și luptă împotriva infecțiilor. Infecțiile au provocat simptome precum icter, diaree și dureri abdominale. Hepatita poate pune viața în pericol dacă nu este tratată.

Între timp, oficialii americani din domeniul sănătății spun că analizează nouă cazuri similare. Toți au fost în Alabama, dar oficialii spun că caută să vadă dacă mai sunt în altă parte. „Având în vedere creșterea numărului de cazuri raportate în ultima lună și activitățile îmbunătățite de căutare a cazurilor, este posibil să fie raportate mai multe cazuri în zilele următoare”, au spus oficialii OMS într-un comunicat. Copiii din SUA aveau vârste cuprinse între 1 și 6 ani și doi au avut nevoie de transplant de ficat. Cazurile europene sunt într-un interval de vârstă similar, deși unele au fost mai vechi, au spus oficialii OMS, citați de AP.

OMS a aflat pentru prima dată despre bolile neobișnuite la începutul acestei luni, când a aflat despre 10 copii din Scoția cu probleme hepatice. Unul s-a îmbolnăvit în ianuarie și ceilalți nouă în martie. Toți s-au îmbolnăvit grav și au fost diagnosticați cu hepatită după ce au fost transportați la spital. De atunci, oficialii britanici din domeniul sănătății au identificat cel puțin încă 64 de cazuri. Niciunul nu a murit, dar șase au avut nevoie de transplant de ficat, a anunțat vineri OMS.

Teste de laborator exclud virusul obișnuit

Testele de laborator au exclus virusurile hepatitei de tip A, B, C și E care de obicei cauzează astfel de boli. Oficialii spun că nu sunt conștienți de călătoriile internaționale sau de alți factori care ar fi putut pune copiii în pericol. Dar ei au remarcat că a existat o creștere recentă a răspândirii adenovirusurilor. Există zeci de adenovirusuri, multe dintre ele asociate cu simptome asemănătoare răcelii, febră, dureri în gât și ochi inflamați. Dar unele versiuni pot declanșa alte probleme, inclusiv în stomac și intestine.

Anterior, adenovirusurile au fost legate de hepatită la copii, dar mai ales la copiii cu sisteme imunitare slăbite. Unii dintre copiii europeni au fost testați pozitiv pentru adenovirus, iar unii au fost testați pozitiv pentru COVID-19. Dar este nevoie de mai multe cercetări de laborator pentru a explora eventualele asocieri cu viruși specifici, a spus OMS.

În SUA din noiembrie s-a înregistrat o creștere a hepatitei la copii

Oficialii din domeniul sănătății din Alabama spun că din noiembrie au analizat o creștere a hepatitei la copii. În fiecare caz, copilul a fost testat pozitiv pentru adenovirus. Oficialii explorează o legătură către o anumită versiune - adenovirusul 41 - care este în mod normal asociată cu inflamația intestinală.

Niciunul dintre cazurile din Alabama nu a avut probleme de sănătate care să pară să-i expună riscului de boli hepatice, au spus oficialii din domeniul sănătății. „În acest moment, adenovirusul poate fi cauza acestora, dar anchetatorii învață încă mai multe – inclusiv excluderea cauzelor mai frecvente ale hepatitei”, a spus CDC într-un comunicat.