Până în anul 2040, numărul cazurilor de cancer ar putea crește cu până la 60%. De vină ar fi obiceiurile nesănătoase și îmbătrânirea populației, spun specialiștii.
Miercuri, la summitul international World Cancer Leaders din Nur-Sultan, Kazakhstan, a fost prezentată noua ediție „Cancer Atlas”, potrivit căreia fumatul, alimentația nesănătoasă, dar și sedentarismul, vor duce la creșterea numărului bolnavilor de cancer de pe glob.
„Acest lucru este cât se poate de clar. Pur şi simplu trebuie să facem mai multe pentru a ne asigura că toată lumea poate beneficia de progrese în lupta cu această boală”, a scris Gary Reedy, directorul executiv al ACS, în raport, potrivit Agerpres.
Totodată, acesta a spus că progresul împotriva cancerului „nu este doar posibil, ci şi realizabil”
„Confruntarea cu problema cancerului este o situaţie precedată de abordarea inechităţilor sociale şi economice, stimularea creşterii economice şi accelerarea dezvoltării durabile”, a scris în prefaţa Atlasului dr. Elisabete Weiderpass, director al IARC.
Prevenţia ar trebui să fie prima linie de atac în abordarea provocării epidemiei globale de cancer. Consumul de tutun este principalul factor de deces cauzat de cancer care ar putea fi, însă, prevenit, potrivit atlasului. Doar în anul 2017, fumatul a dus la decesul a 2,3 milioane de oameni la nivel Mondial.
Obezitatea crește riscul de dezvoltare a 13 tipuri de cancer şi au fost asociate cu 3,6% dintre cazurile noi de cancer la adulţi din întreaga lume în 2012.
Numărul bolnavilor de cancer asociat cu excesul de greutate și alimentația nesănătoasă şi sedentarismul se aproximează că va creşte în aproape toate zonele lumii, potrivit atlasului.
Consumul excesiv de băuturi alcoolice este asociat cu 4,2% la sută dintre decesele din cauza cancerului la nivel global.
În cee ace privește cancerul mamar, el este cel mai frecvent tip de cancer la femei. Tumorile cervicale, în cazul în care tendinţele actuale vor continua, vor fi în jur de 44 de milioane de cazuri de cancer de col uterin la nivel mondial în următoarea jumătate de secol.
În ţările cu venituri ridicate, rata de supravieţuire în primii cinci ani după diagnosticarea cu cancer depăşeşte 80%, însă poate fi de doar 20% în ţările sărace, conform “Cancer Atlas”.