Alertă mondială. Ce boli ne aduce schimbarea climatică

Sursa foto: Arhiva EvZ

Efectele schimbărilor climatice pot cauza deficienţe psihice, obezitate, astm şi depresie, printre alte probleme, dacă nu se adoptă măsuri pentru a fi stopate. Studiul este realizat de Global Health Alliance Australia (GHAA) și analizează efectele schimbărilor climatice asupra sănătăţii locuitorilor din Asia-Pacific, mai ales din zonele predispuse la dezastrele naturale şi în care culturile sunt afectate de căldura intensă.

Studiul, publicat în Australia și preluat de Agerpres, arată că valurile de căldură pot produce sau exacerba pandemii precum cele produse de virusul Zika şi alte boli transmise de ţânţari sau pot agrava alte probleme ca urmare a deteriorării calităţii aerului şi apei, cum sunt astmul, alergiile, pneumonia sau diareea.

 

De asemenea, creşterea nivelului apei mărilor sau dezastrele naturale pot afecta culturile, ceea ce poate duce la probleme de malnutriţie în rândul populaţiilor vulnerabile, notează studiul potrivit căruia culturile de porumb, grâu, orez sau soia vor scădea cu 10 la sută în 2050.

 

Studiul subliniază de asemenea că o creştere a temperaturilor provoacă un mai mare absenteism de la locul de muncă ca urmare a stresului care, în cazul Australiei, duce la pierderi de aproximativ 8,7 miliarde de dolari australieni (5,369 milioane de euro).

 

Un alt studiu publicat în 2017 de GHAA asigura că în 2100 una din trei persoane ale planetei va fi expusă la valuri de căldură suficient de mari pentru a-i provoca moartea.

 

GHAA cere astfel să fie recunoscut impactul schimbărilor climatice asupra sănătăţii populaţiei şi să fie luate măsuri pentru a reduce aceste efecte la nivel global.

 

Aproximativ 2 miliarde de adulţi din lumea întreagă sunt supraponderali sau obezi, în contextul în care 820 de milioane de persoane suferă de foame, potrivit unui studiu al Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC) citat de Agerpres.