O nouă propunere de proiect legislativ ar putea duce la pensionarea în masă a medicilor cu experiență. Aceștia vor putea profesa în continuare, însă la cabinete private.
Medicii și asistentele ar putea ieși mai devreme la pensie, la cerere, fără să fie penalizați, însă vor își vor putea desfășura mai departe activitatea doar în unități sanitare private. Acest lucru ar fi o lovitură pentru sistemul sanitar de stat, care s-ar putea confrunta cu o criză de personal.
Acest lucru va fi posibil în cazul personalului medico -sanitar ale cărui locuri de muncă vor fi încadrate în condiții speciale, care vor fi identificate și apoi nominalizate de către Ministerul Sănătăţii prin Hotărâre de Guvern, prevede o propunere legislativă privind sistemul unitar de pensii publice, adoptata tacit de Senat miercuri, potrivit Agerpres.Proiectul pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, depus de deputatul PSD Corneliu-Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, prevede că personalul medico-sanitar pensionat în aceste condiţii, nu va putea fi încadrat în unităţile sanitare publice, ci numai în unităţile sanitare private.
Proiectul de lege va ajunge la Camera Deputaților, care este for decizional.
„Pe întreaga perioadă de desfăşurare a activităţii, personalul medico-sanitar este supus la un înalt grad de uzură fizică şi psihică raportat la diversele locuri de muncă, respectiv specialităţi medicale şi chirurgicale. La acestea se adaugă desfăşurarea activităţii suplimentare obligatorii în sistemul de sănătate, pentru asigurarea continuităţii actului medical, prin gărzi, în cadrul spitalelor publice”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
În proiectul de act normativ se arată că o serie de abilităţi absolut necesare în desfăşurarea actului medical se diminuează odată cu înaintarea în vârstă. La ora actuală,față de alte categorii profesionale, medicii pot ieși la pensie după 41 de ani de activitate şi 47 de ani vechime în muncă (contributivitate).
Aceasta nu este singura categorie de angajați la stat care s-ar grăbi să prindă „trenul” pensiilor speciale.
Amintim că, în vara anului 2017, Guvernul voia să modifice legea pensiilor speciale printr-o OUG, astfel încât să nu mai existe pensii mai mari decât salariul funcției ocupate înainte. Liderii PSD și ALDE au spus că pensiile aflate în plată nu vor scădea, iar de acum încolo acestea vor fi indexate doar cu indicele de inflație.
Astfel, din luna decembrie 2016 au profitat de reglementările pentru calculul pensiei 70 de generali MAI și MApN. O parte dintre ei au fost avansați chiar înainte de ieșirea la pensie, astfel că au mai câștigat câteva sute de lei la pensie.
SRI a scos la pensie 13 generali, 10 doar în 31 iulie, 2017.
De la STS au ieșit la pensie 4 generali, între ei fiind chiar șeful serviciului, Marcel Opriș. Legea nu-i interzice însă să rămână în funcție, chiar dacă e în rezervă.
Generalii din Armată sau MAI au pensii cuprinse între 30.000 și 35.000 lei, în timp ce cei din serviciile secrete ajung chiar la 40.000 lei.
O parte a generalilor ieșiți la pensie revin în ministerele unde au activat pe post de consilieri, posturi remunerate cu salarii de peste 10.000 lei.
De pensii speciale beneficiază și procurorii și judecătorii, din decembrie 2016 peste 100 de magistrați de rang înalt ieșind la pensie cu sume cuprinse între 15.000 și 30.000 lei pe lună.