Evoluția pandemiei de coronavirus obligă autoritățile să ia noi măsuri restrictive. Dacă până acum masca de protecție era obligatorie doar în spațiile aglomerate, în multe țări lucrurile se schimbă.
Una dintre țările care își intensifică măsurile de combatere a pandemiei noului coronavirus, impunând obligativitatea purtării măştilor de protecţie în locurile publice, începând de joi, este Slovacia.
Premierul Igor Matovic a anunţat duminică o serie de măsuri de „frânare de urgenţă", potrivit agenţiei de ştiri TASR, în condiţiile în care Slovacia înregistrează prima creştere majoră a numărului de cazuri de contaminare.
Începând de joi, restaurantele vor avea voie doar să livreze mâncare, iar sălile de sport, piscinele şi saunele vor fi închise.
Magazinele alimentare şi farmaciile vor fi obligate să aloce o parte din program persoanelor în vârstă. Evenimentele majore vor fi, de asemenea, interzise, iar cele sportive profesionale vor avea loc fără spectatori. Oficialii slovaci încă discută despre posibilitatea interzicerii adunărilor publice de peste şase persoane.
Slovacia, o ţară cu o populaţie de aproape 5.5 milioane de locuitori, care a trecut în vară printr-o formă relativ uşoară a pandemiei, se confruntă în prezent cu o creştere a ratei de contaminare a populaţiei cu noul coronavirus. De la declanşarea epidemiei, Slovacia a raportat aproximativ 19.850 de infectări şi 61 de decese provocate de COVID-19, conform AFP.
Măsuri restrictive și în Franța
Și Franța ia măsuri restrictive în două orașe. Toulouse şi Montpellier vor fi adăugate începând de marţi pe lista oraşelor aflate în „alertă maximă" din cauza pandemiei de COVID-19, conform anunţului făcut duminică de autorităţi, transmite AFP.
Lyon, Grenoble, Saint-Etienne şi Lille au fost trecute sâmbătă în "zona de alertă maximă", aşa cum s-a întâmplat deja cu capitala Paris şi Aix-Marseille, dar şi Guadelupa, departament francez de peste mări.
Cazurile de contaminare - peste 16.000 în ultimele 24 de ore, aproape 27.000 cu o zi înainte - continuă să se înmulţească, la fel ca şi internările la terapie intensivă - 1.483 pacienţi în total duminică.
„Zona de alertă maximă” este atinsă atunci când rata de incidenţă în rândul populaţiei depăşeşte 250 de noi cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele şapte zile, când depăşeşte 100 de cazuri la categoria de vârstă de peste 65 de ani şi dacă rata de ocupare a paturilor din unităţile de terapie intensivă destinate pacienţilor cu COVID-19 a atins 30% în regiune.
Alerta maximă implică aplicarea de noi măsuri restrictive, în special închiderea barurilor şi a sălilor de sport, un protocol consolidat în restaurante sau chiar o prezenţă redusă în sălile universitare de curs şi în centrele comerciale.
De la începutul epidemiei noului coronavirus, în Franţa s-au înregistrat cel puţin 32.684 de decese.