Fermierii vor primi compensații pentru cele câteva mii de păsări care vor fi sacrificate pe o rază de un kilometru de ferma din Kiskunmajsa unde a fost detectat virusul H5N8.

Marți, Autoritatea sanitară veterinară din Ungaria a cerut fermelor de păsări din trei județe să țină păsările închise după descoperirea mai multor cazuri de gripă aviară în unele țări din Europa. Măsura preventivă, care vizează județele Bekes, Bacs-Kiskunand și Csongrad, de la granița Ungariei cu România, este destinată reducerii șanselor ca păsările domestice din aceste județe să intre în contact cu păsările sălbatice. Măsuri similare pentru protejarea păsărilor au fost adoptate în Germania, Austria, Olanda, Franța, Polonia, Danemarca, Croația și Elveția.

Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), epidemia de gripă aviară a început în urmă cu două luni și va continua să amenințe UE până în primăvara anului viitor.

Duminică, autoritățile din landul german Bavaria au anunțat descoperirea a noi cazuri de gripă aviară în câteva orașe și regiuni din sudul țării.

Din 8 noiembrie, virusul H5N8 a fost detectat în zece landuri germane. Marți, în landul Schleswig-Holstein din nordul Germaniei vor fi sacrificate 8.800 de gâște.

Vineri, Ucraina a suspendat importurile de carne de pasăre din Austria, după ce marți a interzis importurile similare provenite din Bulgaria și Ungaria, din cauza gripei aviare.

În următoarele săptămâni este posibil să apară noi cazuri deoarece păsările sălbatice migrează spre sud, a declarat ministrul Agriculturii din landul Mecklenburg — Vorpommern, Till Backhaus, relatează agora.md.

Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără și România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, piețe și în comerțul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.