Autoritățile din Tulcea au luat primele măsuri după dezastrul ecologic din comuna Smârdan. Incineratorul, pe terenul căruia au fost descoperite cantități uriașe de deșeuri animale, a fost sancționat, activitatea, suspendată.
După ce, miercuri, pe un teren viran din comuna Smârdan au fost găsite mii de leșuri de animale, crotalii, sânge, oase, autoritățile din Tulcea au intrat în alertă. Garda Mediu suspectează că resturile de animale ar fi ale oilor înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019 în Portul Midia.
La Prefectura Tulcea a avut loc, joi dimineață o ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor. S-a discutat despre terenul de la Smârdan, contaminat cu leşuri de origine animală. DSV Tulcea, Garda de Mediu, Agenţia de Mediu, proprietarul incineratorului şi proprietarul terenului și-au prezentat punctele de vedere.
„Chiar dacă în momentul de faţă este o anchetă a procurorilor, a fost adoptat un plan de măsuri”, informează Prefectura Tulcea. Astfel, sub supravegherea Gărzii de Mediu va începe extragerea şi incinerarea tuturor leşurilor de animale. Este vorba de resturi de oi, porci, vaci, descoperite pe terenul viran.
Terenul poluat de leșuri va fi decontaminat
Ulterior, o firmă specializată, în baza unui proiect de remediere avizat de Agenția de Mediu, va decontamina şi ecologiza terenul. Totul pe cheltuiala firmei care administrează incineratorul. Proprietarul crematoriului a negat cu vehemență că deșeurile provin de la oile înecate pe nava eșuată în portul Midia. Tote au fost incinerate, a spus el.
O comisie cu reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, Agenţiei de Mediu, DSV, DSP şi Apele Române va monitoriza respectarea planului de măsuri.
Prefectura Tulcea anunță că incineratorul a fost amendat de DSV și DSP, iar activitatea a fost suspendată.
Oile moarte, descoperite de Garda de Coastă
La perchezițiile și acțiunea de decopertare a terenului unde au fost descoperite deșeurile animale au fost delegați și polițiștii de frontieră.
„În urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, s-a stabilit că, mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare. Au fost îngropate pe un teren viran din localitate”, transmite Garda de Coastă.
De asemenea, în urma percheziţiilor domiciliare au fost ridicate mai multe documente cu valoare probatorie, precum şi diverse sume de bani în lei şi valută. Cercetările continuă, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Administratorul crematoriului, care a contractat distrugerea oilor, este cercetat pentru poluare și încălcarea regimului deșeurilor.